Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Slå vakt om den svenska skogen – och modellen

”Med en ökad användning av trä som material i byggandet och i utvecklingen av träprodukter skapas nya gröna jobb.”, skriver dagens debattör.
”Med en ökad användning av trä som material i byggandet och i utvecklingen av träprodukter skapas nya gröna jobb.”, skriver dagens debattör. Bild: Bild: Stian Lysberg / TT

Dagens ETC

”I en värld där marknaden i högre utsträckning saknar gränser måste även det fackliga löftet utvidgas till ett globalt löfte, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Skogen växer så det knakar i Sverige. Trots ett stort uttag av skogsråvara så har vi aldrig haft så mycket skog som nu. Varje år planteras ca 260 miljoner skogsplantor! Det ger oss goda möjligheter att utveckla och exportera fler träprodukter till gagn för både klimat och nya jobb.

Av de träd som planterare sliter för att sätta i dag kommer en hel del avverkas och en vacker dag bli till höghus, broar, sporthallar, möbler och förpackningar som binder koldioxid och kan återvinnas. Under tiden som träden växer går utvecklingen av nya moderna byggsystem i trä framåt. Fördelarna med att bygga bostäder i trä är många. Inte bara är det klimatsmart, det ger också högre kvalitet och kortare byggtider. Fabrikerna där trähusen byggs ligger oftast i glesbygden där behovet av arbetstillfällen är stort samtidigt byggs bostadsbristen snabbare bort i städerna. Genialt!

GS-fackets medlemmar arbetar inom skogsbruk, trä- och förpackningsindustrin. Vi tecknar kollektivavtal med arbetsgivarna vilket garanterar de anställda goda arbetsvillkor. Starka fackföreningar och avtal är en viktig del av den svenska modellen, en modell många visar intresse för. När näringsminister Mikael Damberg besökte Brasilien lovordades den svenska modellen med ordning och reda på arbetsmarknaden. Allt detta är blågult och något vi är stolta över.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det är alltså inte bara de trä- och förpackningsprodukter av världskvalité som GS-fackets medlemmar tillverkar varje dag som det är hög efterfrågan på, det finns även en efterfrågan av att exportera den blågula modell i vilken fackföreningsrörelsen spelar en avgörande roll. Det är hög tid att vi även pratar om att exportera idén om alla människors lika värde, jämlikhet och solidaritet. Vi behöver förmedla till arbetare i alla länder hur svenska fackföreningar förhandlade till sig en dräglig lön, möjligheten att organisera sig och kollektivt förhandla arbetsvillkor. I en värld där marknaden i högre utsträckning saknar gränser måste även det fackliga löftet utvidgas till ett globalt löfte. Här har fackföreningsrörelsen i Sverige ett ansvar.

Jag vill också framhålla betydelsen av den bild svenska multinationella storföretag förmedlar av Sverige när de bedriver verksamhet i andra länder. Företag som värnar och tar ansvar för både människor och miljö. Ikea till exempel är ett av världens största möbel- och inredningsföretag och många förknippar Ikea med det genuint svenska. Bilden av Sverige och hur svenska företag sköter sig ute i världen hänger samman. Därför är det viktigt att svenska företag upprätthåller bland annat klimatmedvetenheten och möjligheten till att organisera sig fackligt även när de bedriver verksamhet utanför Sveriges gränser.

Vi är alltså världsledande inom många områden, men vi kan mer. Med en ökad användning av trä som material i byggandet och i utvecklingen av träprodukter skapas nya gröna jobb. Trä är ett material med goda förutsättningar att lösa många av framtidens utmaningar vad gäller klimat, jobb i glesbygd och bostadsbrist. GS-fackets branscher är framtidsbranscher. Därför bör regeringen snarast gå från ord till handling och ta fram ett träindustriellt program för hur vi i framtiden kan göra mesta möjliga av vår oändliga skogsråvara.

Med den starka globala position Sveriges skogsindustri har medföljer ett stort ansvar. Framtidens medborgare kräver hållbarhet i alla dess aspekter. Vi är stolta över att jobba med det gröna guldet. Låt oss ta både stoltheten och ansvaret med oss ut i världen.