Debatt. .

2016-10-27 16:11
Barnen på bilden har inget med texten att göra. Bild: Jessica Gow/TT / Rahmat Gul/AP
Barnen på bilden har inget med texten att göra.

Skulle du vilja skicka ditt barn till Afghanistan?

Öppet brev till Sveriges makthavare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

”Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan.”

Skulle du vilja skicka ditt barn till Afghanistan? Ett land där det råder osäkerhet, krig och skräck. Skulle du låta ditt barn gå till skolan om du visste att han eller hon har stor risk att trampa på en mina? Vilken framtid skulle din flicka ha i ett land där bara 18 procent av kvinnorna över 15 år är läskunniga, där många tidigt är bortgifta och där 87 procent har misshandlats av en make?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Som personal på Språkintroduktionsprogrammet i Umeå vill vi vittna om hur våra afghanska elever är arbetsvilliga trots de oerhört svåra upplevelser de har gått igenom och den inhumana asylprocess de är inne i. De drömmer om en framtid utan förföljelse och rädsla över morgondagen. De har redan anpassat sig till det nya samhället, ställer frågor för att förstå våra oskrivna regler och har börjat få svenska vänner i fotbollsklubben, foto- eller teaterföreningen. Våra elever vill studera, skratta och vara barn.

Sverige borde se dem som en stor tillgång för landets framtid. Alla studier visar att det är långsiktigt positivt för Sveriges ekonomi att ta emot flyktingar (Lars Fredrik Andersson, docent i geografi och ekonomisk historia).

Många av våra elever har varit förföljda på grund av sin religion, etnicitet eller politiska tillhörighet. I skolan pågår hela tiden integration. Det sitter barn från många olika länder i våra klassrum och diskuterar, på svenska, om mänskliga rättigheter, likabehandling och barnkonvention. Så dumma har vi varit att vi lärt våra elever att tänka kritiskt, som man ju ska i vår svenska skola, så kloka är de att de ställer frågor som till exempel: ”Varför bara vi afghaner?” Vad ska vi svara?

Att skicka tillbaka barn till ett ställe där det råder fattigdom, krig, skräck och död är helt oacceptabelt. Den svenska regeringen måste backa, tänka om och försäkra sig om att de här barnen får en värdig framtid här i Sverige. I Afghanistan väntar ingen framtid på dem!

Lärarupprop 
Aurore Gardès-Cherif, Karin Högström, Katarina Nilsson, Anna-Carin Eby, Emelinda Granvik, Petra Börjesson, Carina Jonsson, Mohamed Abdullahi, Daniel Andersson, Joel Morén, Anna Sundelin, Annica Brännström, Camilla Lundkvist, Helen Lundgren, Milad Torijan, Caroline Arvidsson, Cecilia Ek, Denzel Maarman, Niklas Karlander, Caroline Andersson, Gaim Mehari, Eva Westergren Holgén. Lärare, kuratorer, studiehandledare och andra anställda vid skolan i Umeå kommun.