Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skarpt läge kräver ny skatt

Dagens ETC

Riksdagen måste fatta beslut om en avgift på alla koldioxid­alstrande drivmedel – och sedan dela ut avgifterna till alla svenska medborgare.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Redan om dryga åtta år (2030) ska Sverige ha minskat sina koldioxidutsläpp med 70 procent, när det gäller transporter, enligt politiskt fattade beslut. Det är alltså skarpt läge. Organisationen Klimatsvarets Sverige förslag avgift och utdelning (A&U) skulle genom sin enkelhet vara en skjuts på vägen. Omställningen till el och vätgas för våra transporter skulle skyndas på. Riksdagen bör snarast fatta ett beslut om en avgift på alla koldioxidalstrande drivmedel. Med beslutet följer ett löfte att regelbundet höja avgiften, tills dessa drivmedel fasats ut. Ekonomiska styrmedel är enligt ekonomisk expertis de mest effektiva.

Men de influtna avgifterna ska inte göda statskassan utan regelbundet delas ut till alla svenska medborgare i lika delar (dubbla portioner till glesbygdsbor för rättvisans skull). Den successiva höjningen ger signal om att det är hög tid för omställning men ger också tid för omställning. Utdelningen kompenserar dina högre utgifter och ger dig överskott om du är lågförbrukare. Processen mot 2030 års mål skyndas på på ett rättvist sätt.

För oss alla gäller det att tänka om. Omställningen kommer att medföra problem. Nya tankesätt och ny livsstil tar emot, ja skrämmer rentav. Vi måste hjälpas åt att se längre, att fokusera på vinsterna av omställningen. I våra städer kommer luften att klarna, trafiken att tystna och ett mer människocentrerat stadsliv ges plats. Kanske lättviktiga för­delar. De stora vinsterna ligger på det existentiella planet.

Med kraftfulla gemensamma insatser kan vi rädda planeten från klimatkatastrofen. Vi kan se till att våra barn och barnbarn får hyggliga livschanser. Stora ord? Ja, men vi måste försöka.