Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skapar 100 nya ordningsvakter verkligen mer trygghet?

Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm stad 
Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm stad  Bild: Bild: John Guthed / Christine Olsson/TT

Dagens ETC.

Så här vill vi skapa vi trygghet på riktigt, skriver Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm stad.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Många känner oro och ilska över den senaste tidens rapporter om rasprofilering, väktaringripande mot en gravid kvinna och övervåld mot en tolvårig pojke i Stockholm. Samtidigt vill det grönblå styret i staden satsa ytterligare 70 miljoner kronor och anställa minst 100 nya ordningsvakter i staden.

Men hur ska Miljöpartiet och Alliansen garantera att ordningsvakterna får rätt kunskap och utbildning för att kunna hantera stressiga situationer? Hur ska man arbeta för att motverka rasprofilering och övervåld?

Feministiskt initiativ i Stockholm är kritiska till att ordningsvakter ersätter satsningar på barn, kultur och fritid. Vi har också länge framfört att ordningsvakter ofta har otillräcklig utbildning. Vi menar att trygghet aldrig skapas genom neddragningar på förebyggande socialt arbete och barns kultur och fritid.

Vi ser redan konsekvenserna av den nya politiken i Stockholms ytterstad. Rågsved har inte längre råd att ha kvar mellanstadieverksamheten på Rågdalens parklek och Rågsveds fritidsgård. Det sker stora neddragningar på medborgarvärdar. I Rinkeby-Kista sparkas tio så kallade ungdomsvärdar som har haft i uppdrag att skapa lugn på kvällar och helger i centrum. Det innebär att en stor del av det våldsförebyggande arbetet läggs ner.

I vår budgetreservation satsade vi istället på fritidsklubbarna för att alla barn i staden ska få ta del av läxhjälp, kulturaktiviteter och idrott efter skolan. Unga killar måste ha bättre alternativ än att hänga runt i centrumen på fritiden där de är lätta offer för kriminella. Vi skapade också tjejgrupper över hela staden genom satsningar på ungas organisering och jämställda fritidsgårdar. Det arbetet läggs nu också ner. 

Vi kommer uppmana det grönblå styret att göra något åt den oro många mammor nu känner inför att åka kommunalt eller låta sina barn komma i kontakt med ordningsvakter i lokalområdet. Rasprofilering förstör tilliten till polisen och ordningsvakterna. Men tyvärr har de få ordningsvakter som öppet kritiserat den egna kåren, i de flesta fall kvinnor, mötts av hot och sexism. Ett exempel är Jenny Bengtsson som berättade i sociala medier om sina erfarenheter som ordningsvakt och beskrev utbredd rasism och en osund tystnadskultur. Efter inlägget hånades hon på nätet och kallades för ”feministfitta”. 

Vi vill se fler bibliotek i ytterstaden istället för fler ordningsvakter på biblioteken. Vi vill se satsningar på våldsförebyggande arbete istället för övervåld och rasprofilering. Vi vill ha mer kultur och fritidsaktiviteter för unga istället för nedskärningar i välfärden. Så skapar vi trygghet på riktigt.