Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Skamligt svek av Sverige

Bild: Susan Walsh/AP/TT

Dagens ETC.

Sverige skyddar inte ­terrorister, men däremot gick vi i den fälla Erdogan riggat. Det menar svensk-kurdiska Shamm ­Shamayi Salih som önskar att Sverige höjde rösten mot förtrycket.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är skamligt hur länder som påstår sig försvara demokratin, däribland Sverige, bidrar till ett ökat våld mot kurder och väljer att vända bort blicken när vi kurder vädjat efter hjälp i så många år. ­Kurderna som varit omvärldens skydd mot terroristgruppen Daesh (IS) och som offrat så mycket för att besegra IS, lämnas ännu en gång åt vargarna. 

Nu när Sverige och Finland precis gått med i försvarsunionen Nato ställde Turkiets president Erdogan en rad krav. Ett av kraven: ett antal svenska journalister, författare och förläggare som har sina rötter i Turkiet ska överlämnas till Turkiet. Turkiets krav väcker med all rätt oro och obehag för oss människor runt om i hela omvärlden. 

De som mot alla odds drivit ut ondskan och räddat världen från IS ondska lämnas åt vargarna ännu en gång. Hur kan världen stå och titta på när ett folkslag upprepade gånger blivit förtryckt, förnekat och förvisat från sina egna områden?

Det är inget nytt detta med att presidenten Recep Tayyip Erdogan monterat ned demokratin. Han har sedan flera år tystat ned och fängslat journalister och andra som inte går i hans ledband. Det kan bland annat röra sig om politiker, författare, socionom, sångare och oskyldiga människor som inte har rätt att höja sin röst emot hans ondskefulla gärningar han utsätter den kurdiska folkgruppen för. 

Att Turkiets president Recep Tayyip Erdodan anser att Sverige och Finland skyddar terrorister är skrattretande, det är ännu mer ­komiskt att se på att Sverige ger grönt ljus till en diktator som utrotat och skapat ett långt, blodigt, och ytterst komplext krig i flera års tid där många aktörer drabbats och miljoner flyktingar som inte har rätt att höja sin röst 

Sverige som en gång i tiden brukade vara ett starkt land som sa emot förtryckare jobbar idag aktivt med förtryckare. Låt oss inte hamna i Erdogans fällor. För Erdogan är man terrorist om man ställer sig upp mot förtryckare.Allt som har med demokratin och göra är en form av terrorism i hans ögon. 

Det gäller att hela världen nu ställer sig upp och aktivt agerar för kurdernas mänskliga rättigheter och yttrandefrihet! Sverige – låt till att börja med inte Erdogan lura in er i hans ondskefulla planer. Överlämna inte oskyldiga som flytt förtrycket i Turkiet.