Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ska vi klara oss på 116 kronor om dagen?

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

116 kronor är vad vi som har så kallad daglig verksamhet Göteborg tjänar på en hel arbetsdag. Det är inte rättvist att inflationen ska gå ut över oss som redan från början ställts utanför samhället.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En grupp som ofta kommer bort i de politiska samtalen är vi som har daglig verksamhet. Daglig verksamhet är en typ av jobb för oss med intellektuella funktionsnedsättningar. Vi gör det vi klarar av och bidrar till samhället och våra medmänniskor utifrån våra förutsättningar. För det för vi en slags liten lön för: habiliteringsersättning. 

Här i Göteborg utgör den 116 kronor per arbetsdag – per dag alltså. Inte per timme. Är vi sjuka eller har semester får vi ingenting alls. Vid sjukdom eller ledighet får vi varken sjukpenning eller semesterlön.

För oss innebär det oerhört snäva ramar. Sjukersättningen och bostadstillägget går redan åt till att betala hyran, och för de av oss som bor på LSS-boende är det i princip hela inkomsten. Det vi har att röra oss med, det politiker kallar ”disponibel inkomst” är alltså bara det vi får per närvarodag.

Det gångna året har Sverige dessutom drabbats av hög inflation. Allt blir bara dyrare och dyrare. Våra låga löner är värda allt mindre. Det är inte rimligt och det är inte rättvist att inflationen ska gå ut över oss som redan från början ställts utanför samhället. Därför kräver vi full inflationstäckning för alla LSS-ersättningar.

Det är inte heller varken rimligt eller rättvist att vi som arbetar på daglig verksamhet ska få löneavdrag när vi har semester. Alla andra arbetande har en semesterersättning som är lite högre än lönen – men vi på daglig verksamhet drabbas av 100 procent löneavdrag. Löneavdrag för semester! Det är direkt orättfärdigt.

Torsdag 17 november fattar Kommunfullmäktige i Göteborg beslut om budgeten för år 2023. Våra folkvalda politiker kommer fatta stora beslut, som är direkt livsavgörande för oss göteborgare.

Våra ytterst försynta krav på vårt kommunfullmäktige är därför:

Full inflationstäckning för LSS-ersättningar

Habiliteringsersättning även på semestern.

Nu är det upp till partierna i Göte­borgs kommunfullmäktige att förverkliga det här!