Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sjöstedt har drabbats av maktförblindelse – och agerar som Molotov

Per Gahrton / Jonas Sjöstedt.
Per Gahrton / Jonas Sjöstedt. Bild: Bild: Andreas Hillergren/Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC.

Försök gärna fila bort mer av de nyliberala svulsterna på januariöverenskommelsen. Men riskera inte Löfven-regeringens bestånd och därmed högernationalistiskt maktövertagande. Sverige behöver inte en ny Molotov, skriver Per Gahrton.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jag känner Jonas Sjöstedt som en god och balanserad demokrat, bland annat sedan några år kring 2000 då vi båda satt i EU-parlamentet. En gång delade vi till och med säng! (På ett överbokat hotell i Stuttgart på försenad hemresa från Strasbourg.)

Men nu undrar jag om Jonas drabbats av svårartad maktförblindelse. Han har redan visat att V har betydande makt under fyrpartiregimen, trots skrivningar i januariöverenskommelsen om att V skall hållas borta från allt inflytande. För mig och många MP-are och socialdemokrater är det bara bra om V-agerandet medför att de värsta nyliberala hemskheterna i 73 punktsprogrammet filas bort.

Men enligt en intervju häromdagen (AB 11/1) är Jonas inte nöjd, nej nu ska Löfven-regeringen störtas om den inte lyckas trixa bort löftena till C och L om långtgående privatisering av hyresmarknad och arbetsrätt. Som sagt, i sak har Jonas stöd av massor av rödgröna. Men metoden?

Jonas tänker sig att störta Löfven-regeringen med stöd av högernationalisterna M, KD och SD, trots att han erkänner att de partierna i sak är för de nyliberala förslag han vill stoppa. Jo, som fallet med arbetsförmedlingen visade är högernationalisterna så maktlystna att de är beredda att fälla ministrar för att de genomför förslag som M, KD och SD själva egentligen gillar. Så det är inte omöjligt att Jonas kan sy ihop en koalition för misstroende mot Löfven om regeringen lägger fram förslag om fria hyror och försvagning av arbetsrätten. Och sedan skulle det bli nyval. Vilket Jonas förstår tror att han ska vinna.

Jag kan inte låta bli att tänka på Molotov, Stalins utrikesminister. Han visste förstås att Hitlers övergripande mål var att utrota judar men också att skapa ”Lebensraum” för germaner i öst. Men han visste också att Sovjetunionen var militärt försvagat efter Stalins officersutrensningar. Så han försökte köpa tid genom en ohelig allians – den så kallade Molotov-Ribbentroppakten. Och till en början såg det bra ut – Sovjetunionen och Nazi-Tyskland delade upp östeuropeiska områden mellan sig. Men sedan gick Hitler till anfall och mördade miljontals sovjetmänniskor.

Jonas Sjöstedt tycks likt Molotov satsa på ohelig allians med högernationalismen för att störta det rödgrönliberala regeringsblocket. Sedan delning av bytet. Högernationalisterna får väl betala något för att få regeringsmakten. Men snart lär de påminna sig att näst efter icke-svenskar är det värsta de vet – vänsterfolk. Hur länge tror Jonas att han och V får agera fritt i ett land som styrs av Åkesson&Co?

Nej, demokratin är alltför skör för sådana experiment. Det har de rödgröna och liberalerna i C och L gemensamt insett. Det är därför S och MP har accepterat förslag som de egentligen inte gillar, eftersom vi är överens med liberalerna om det viktigaste: att vi vill ha ett samhälle som bygger på humanism och lika människovärde och inte ger ett lillfinger åt etnisk diskriminering.

Detta är en skör konstruktion och tål inte att lekas med. Kanske skulle V vinna några röster på nyval. Men det är ansvarslöst att blunda för risken att SD blir störst inom ett segrande högerblock.

Försök gärna fila bort mer av de nyliberala svulsterna på januariöverenskommelsen, Jonas. Men riskera inte Löfven-regeringens bestånd och därmed högernationalistiskt maktövertagande. Sverige behöver inte en ny Molotov.