Debatt. Andreas Gustavsson.

2016-11-12 15:53

Signalpolitik mot flyktingar skadar Sverige

Grön Ungdoms besked är tydligt: de hårda asylreglerna ska avskaffas så snart som möjligt.

I helgen äger Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar rum i Sundsvall. På agendan står bland annat flyktingpolitiken. Grön Ungdoms besked är tydligt: de hårda asylreglerna ska avskaffas så snart som möjligt.

Samhället behöver rustas upp för att bättre kunna välkomna människor på flykt. S-MP-regeringen har tillfört tio miljarder för att vässa välfärden i kommunerna. I Göteborg, Stockholm och på flera andra orter bygger Miljöpartiet nya hem för att öka utrymmet på bostadsmarknaden. Men vi ska inte luta oss tillbaka.

Ju mer vi gröna visar att etableringen fungerar, desto snabbare kan vi skapa stöd för ett öppnare system. Problemet är att de nya migrationsreglerna inte är till någon hjälp, utan snarare tvärtom. När politiken är kall och hårdhänt blir det tuffare för nyanlända att komma in i samhället. Signalpolitik mot flyktingar skadar Sverige.

Resultatet blir nämligen att kommunerna tvingas hantera fler medborgare som har svårt att hitta ett jobb, samtidigt som staten sitter på verktygen för att påverka arbetsmarknaden. Nu måste regeringen växla upp kampen för ett inkluderande arbetsliv. Grön Ungdom levererar tre förslag:

1. Återgå till permanenta uppehållstillstånd

De flesta som söker skydd i Sverige får idag inte veta om de kommer att kunna stanna för alltid; de får ett så kallat tillfälligt uppehållstillstånd. Idén är att oron över att skickas tillbaka ska öka drivkrafterna att hitta jobb. Erfarenheten berättar en annan historia.

Sweden Research visar att var tredje nyanländ skulle vilja ha psykologstöd för att handskas med osäkerheten inför framtiden och för att bearbeta den svåra sysslolösheten. Människor motiveras helt enkelt inte av att brytas ned.

Den som flyr till Sverige måste få ett humant mottagande. Genom att återgå till permanenta uppehållstillstånd kan asylsökande få en tryggare framtid i landet, och kommunerna bättre underlag för planering. Regeringen måste skrota de tillfälliga uppehållstillstånden.

2. Låt asylsökande barn gå i förskola

Möjligheten till förskola är en feministisk milstolpe som möjliggjort för kvinnor att jobba på samma villkor som män. Asylsökande barn har emellertid inte samma rätt till barnomsorg som svenska medborgare. Därmed går de miste om en guldchans till språkutveckling.

Effekten blir också att mödrarna binds vid sina barn i en situation där de verkligen skulle lyftas av interaktion på svenska. Detta är särskilt oroande i familjer där männen traditionellt är de enda som arbetar. En sådan kvinnofälla kan en feministisk regering inte acceptera.

Ändå tycks politiker dra sig för att rikta särskild välfärd mot invandrare. Rädslan är stor att spela rasistiska krafter i händerna. Men Sverige kan inte regeras på ängslighet; som gröna ska vi stå upp för integration, jämställdhet och barnperspektiv. Asylsökande barn borde få jämlik rätt till förskola, och kommunerna stöd för att leva upp till kravet.

3. Skapa fler snabbkvalificerande jobb

Hälften av de som kommer till Sverige saknar gymnasieutbildning och arbetslivserfarenhet. I regeringens ekonomiska politik har både reparationer och besök på restauranger lägre moms än många andra produkter. På så sätt bidrar politiken till att skapa arbeten som sliter mindre på miljön – och som går snabbt att kvalificera sig till. Det sänker tröskeln till jobb.

Men tjänstesektorns potential är inte uttömd. Genom att till exempel sänka momsen på skönhetsvård skulle ännu en bransch stimuleras att växa. Undersökningar visar också att invånare är positiva till ytterligare Rut-tjänster. En boom av servicejobb bygger ett land som ger nya chanser. Därför vill Grön Ungdom att regeringen gynnar fler tjänster.

Effektiva förslag är sällan okontroversiella. Men vi gröna bildades inte för att vara mest bekväma. Nu är det dags att höja tonläget för en human flyktingpolitik med en etablering som faktiskt fungerar. Sverige behöver nya servicejobb, förskola för fler – och permanenta uppehållstillstånd. Så bygger vi ett land som välkomnar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Mårten Roslund 
Språkrör Grön Ungdom