Debatt. .

2019-02-08 04:00
Dejtingappar kan bidra till att unga hamnar i prostitution, skriver debattörerna.  Bild: Isabell Höjman/TT
Dejtingappar kan bidra till att unga hamnar i prostitution, skriver debattörerna.
Puffetikett
Dagens ETC

Sexköp på nya arenor ­kräver straffskärpning

I förra veckan avslöjade tv-programmet Veckans brott att prostitutionen flyttar in på nya arenor. Dejtingappar, som finns i tiotusentals telefoner, kan bidra till att unga kvinnor hamnar i prostitution. Prostitutionen riskerar att normaliseras och köparna blir allt fräckare. Att dessa, helt orädda, utför en kriminell handling genom att köpa sex tyder på att de är väldigt säkra på att inte åka fast. Center­kvinnorna menar att utvecklingen går åt helt fel håll. 

Alltför många män ser fortfarande kvinnor som något du kan köpa, en handelsvara. Det är tydligt att synen på tjejer och kvinnors kroppar fortsätter att vara snedvriden. 

Sverige har en lagstiftning att vara stolt över. Sedan 20 år tillbaka är det förbjudet att köpa sex i Sverige. Efter många års forskning förstod vi att den som far illa i prostitutionen är den som säljer sig och hon, för det är oftast en hon, behöver därför allt stöd hon kan få för att lämna sexhandeln. Därför är det rätt att den svenska sexköpslagen flyttar skulden till köparen, inte säljaren. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8Köparen, som oftast är en man, använder den utsatta som en handelsvara. Inte sällan bidrar han genom sitt handlande också till att den grova internationella brottsligheten kan tjäna pengar på människohandel, som kan ligga bakom prostitutionen. Med dessa nya arenor, som blottades i Veckans brott, fastnar fler unga tjejer och kvinnor lättare i prostitution, som är svår att ta sig ur. Detta eftersom män fortfarande ser sexköp som en affärsuppgörelse, trots att det är kriminellt.

Förra året anmäldes runt 800 fall av misstänkta sexköp. Siffran var högre än den tidigare varit, men ändå en droppe i havet i jämförelse med alla de sexköp som genomförs. Uppskattningsvis har runt var tionde man i Sverige någon gång köpt sex. Många poliser gör ett fantastiskt jobb för att försöka stoppa prostitutionen och hjälpa de utsatta, men resurserna brister och i olika delar av landet prioriteras inte brottet på det sätt det borde för att ge resultat. Det är viktigt att polisen har de förutsättningar som behövs för att stoppa köparna från att söka sig in på nya arenor. Straffskärpning för sexköp samt prostitutionsenheter som kan verka i hela landet är några exempel på åtgärder vi i Centerkvinnorna vill lyfta.

Vi har alla ett ansvar för att stoppa ökningen av sexköp. Föräldrar måste fråga vad deras minderåriga barn gör på nätet. Vi måste våga diskutera och ifrågasätta de attityder som normaliserar sexköp och företagen som tillhandahåller dejtingtjänster på nätet måste vara tydliga gentemot användarna vad som är lagligt. Vi utgår från att inga företag vill medverka till olagligheter! 

Genom att arbeta tillsammans kan vi göra vårt bästa för att rädda en generation unga tjejer och killar från att fastna i ohälsa och i värsta fall tung prostitution. 

Sofia JarL
Regionråd (C), förbundsordförande Centerkvinnorna

Helena Vilhelmsson 
R
iksdagsledamot (C), vice ordförande Centerkvinnorna