Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: SD:s politik slår mot de som behöver välfärden mest

Karl-Petter Thorwaldsson / Jimmie Åkesson.
Karl-Petter Thorwaldsson / Jimmie Åkesson. Bild: Bild: Anders Wiklund/Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC. Efter att ha granskat Sverige­demokraternas budget i detalj kan vi konstatera att skatten ska sänkas mest för dem som är rikast, och minst för dem som har det allra tuffast ekonomiskt.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vad gör Sverige till ett så bra land? Kanske de ljusa sommarnätterna, den pålitliga husmanskosten eller den vackra naturen? Högt upp på listan står även jämlikheten och solidariteten. I Sverige tar vi ansvar tillsammans för allas välgång och framtid. Det är något vi kan vara stolta över. För det är något vi faktiskt skapat. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Samtidigt är det inget vi kan ta för givet. Sverigedemokraterna vill nämligen låta vår svenska jämlikhet och solidaritet vittra sönder. Deras devis lyder istället: Låt de rika bli rikare. Och låt kommunerna klara välfärden ensamma, så gott de kan. 

Efter att ha granskat Sverige­demokraternas budget i detalj kan vi konstatera att skatten ska sänkas mest för dem som är rikast, och minst för dem som har det allra tuffast ekonomiskt. Det innebär betydligt mindre pengar i plånboken för LO-förbundens medlemmar. Dessutom vill SD skära bort hela 34 miljarder kronor av de bidrag som staten varje år ger till landets kommun­er. 34 miljarder kronor mindre till kommunerna som ansvarar för vår välfärd i form av skola, vård och omsorg. Och planen är att skära ännu mer kommande år.

Samtidigt säger Konjunkturinstitutet att kommunerna behöver tillskott i mångmiljardklassen varje år framöver – bara för att kunna behålla dagens personalnivå. Vill man dessutom öka ambitionen i takt med att antalet barn och äldre blir fler, behövs ännu mer pengar.

LO ser de stora behoven i välfärden. Vi vill att regeringen satsar 70 miljarder kronor i välfärden de kommande fyra åren. Det motsvarar 130 000 tjänster i vård, skola och omsorg. För oss räcker det inte att behålla status quo. Vi vill mer. Välfärden ska alltid utvecklas. Alltid bli bättre. Därför kan Sverigedemokraterna aldrig bli ett parti för oss.