Debatt. .

2014-08-03 10:16

"SD-medlemmar bör inte få vara lärare"

En lärare med rasistiska värderingar kan vara en samhällsfara för många generationer framöver, skriver medieanalytikern och religionsvetaren Teysir Subhi.

Den 14 visade en kartläggning av Dagens Nyheter att 12 av 14 LO-förbund förbjuder sverigedemokrater att ha förtroendeuppdrag. Det är glädjande att LO-förbunden visar vägen och tydligt markerar det omöjliga i att ha ett förtroendeuppdrag i deras organisation och samtidigt stå för en politik som inte tror på alla människors lika värde. Nu hoppas jag att skolorna tar efter och förbjuder lärare och skolchefer från att ha förtroendeuppdrag i Sverigedemokraterna då dessa har en bärande och symbolisk maktställning i det svenska samhället.

Mobbning och rasism är något som många elever någon gång stött på i skolans värld. Ofta är det barn som mobbar andra barn, men vad händer när den som mobbar och säger rasistiska saker är elevens lärare? Det kanske låter otänkbart, men så såg delar av min skolgång ut. Både under högstadiet och gymnasietiden utsattes jag ut för rasistiska kränkningar och mobbning av två lärare som båda undervisade i samhällskunskap. Att bli kallad för neger och att få höra att man tillhör en lägre stående ras under en lektion i samhällskunskap var givetvis hemskt, men det som påverkade mig mest var tystnaden och blickarna, denna horribla tystnad. Trots att jag ibland var den enda som räckte upp handen var mitt svar aldrig värt att höra och min blick aldrig värd att möta. Ibland kan jag fundera över vad som hade hänt om jag hade berättat för någon annan vuxen, men hur skulle ett barn sviket av vuxenvärlden förmå sig att lita på andra vuxna och berätta? 

Många kanske frågar sig hur jag vet att det jag upplevde stämmer? Jag kanske bara har inbillat mig allt? Jag träffade en av min gamla lärare, som vi kan kalla Roger, igen 2006. Jag var juridiskt ombud för åtta flyktingar från Darfur som hungerstrejkade på Gustav Adolfs i Göteborg. Vi hade rest ett stort tält där hungerstrejken ägde rum och som flyktingarna övernattade i. Det var förmiddagen den 6 juni och vi hade under ett par dagar fått hatbrev av rasistisk karaktär skickade till oss. Varje morgon kom samma brevbärare med ett brunt kuvert adresserat till ”Negrer åk hem till Afrika.” Men denna förmiddag kom inte brevbäraren utan en äldre man som i rask fart och med ilsken blick gick mot tältet. Han tittade upp på oss, kastade ett brunt kuvert på oss och skrek ”negrer åk hem!” Jag tittade upp på honom och sade: ”Roger, är det du?” Han tittade oförstående på mig. Jag sa: ”Roger jag vet att det är du, jag hade dig som lärare i samhällskunskap i åttan, hur har du mage att vara lärare och tycka som du gör? Och betygen, jag visste det, jag visste att mitt betyg var orättvist!” Jag var så upprörd att tårarna forsade. Trots att det enda svaret jag fick av Roger den här dagen var ett kyligt ”jag jobbar inte som lärare längre” så fick jag ett slags upprättelse. Jag hade inte inbillat mig tystnaden och blickarna. 

Rasistiska värderingar och läraryrket hör inte ihop. Fel person i fel yrke kan vara farligt, men en lärare med rasistiska värderingar kan vara en samhällsfara för många generationer framöver. Därför bör lärare och skolchefer förbjudas från att ha förtroendeuppdrag i Sverigedemokraterna och andra rasistiska organisationer. Våra barn förtjänar en trygg skolgång där allas lika värde inte bara är en teori eller en punkt i skollagen utan något som ska följas i praktiken och där lärare och skolchefer ska fungera som goda föredömen.

 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.

Teysir Subhi 
frilansjournalist, medieanalytiker och religionsvetare