Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: SD har bara ett fokus – att slå mot invandrare

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Sverigedemokraterna gör det igen och igen. De försitter inte en chans att utmåla invandrare som ett problem i Sverige. Nu får det vara nog, skriver Stefan Lindkvist.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Denna avhumanisering av gruppen invandrare är naturligtvis en medveten handling av SD. Utmåla invandringen som det stora problemet för i stort sett var enda negativ händelse som sker i Sverige. Denna avhumanisering gör att rasismen ökar i Sverige och ingen diskuterar de verkliga problemen.

Genom att nu fokusera på att de nysvenskar som arbetar i vården är en fara för vårdtagarna på grund av språksvårigheter som kan uppkomma. Samma gäller våldet som sker i samhället, SD försitter inget tillfälle att utmåla invandrarna som det stora problemet och fokusförflyttar därmed från det verkliga problemet. 

Senast var när Jimmie Åkesson påstod att kvinnomisshandeln var importerad av muslimerna vilket inte är något annat än ett oansvarigt och lögnaktigt rasistiskt påhopp som saknar all sanningshalt och dessutom flyttar fokus från problemet – nämligen det otäcka våld som sker i många familjer i Sverige. 

När det gäller invandrare som jobbar i vården så inser nog alla att språket kan vara en barriär som kräver en del av ansvariga chefer som ju naturligtvis måste planera arbetet så att inga eller väldigt få misstag tillåts ske. 

Men hur skulle vården i Sverige fungera om vi inte fick hjälp av invandrare? Senast denna veckan gick ansvariga ut i radio och vädjade till alla, med eller utan utbildning, att söka jobb, alla kan vara till stor nytta nu när omikron sliter hårt på våra hjältar inom vården. Utan personal skulle våra gamla vanvårdas, troligen skulle ingen kunna få hjälp med dusch, städning, promenader och andra aktiviteter som hör samman med livskvalitet och guldkant på tillvaron.

Jag orkar inte vädja mer till de oansvariga Sverigedemokraterna att de ska sluta avhumanisera invandrarna och i stället fokusera på de verkliga problemen.

Jag har utsett 2022 till antirasismens år som jag hoppas leder till att alla vi som är antirasister hjälps åt att motverka den fortsatta avhumaniseringen och den ökade rasismen som följer med högerns medvetna strategi.