Debatt. .

2018-08-07 12:15
Henry Ascher Bild: Christine Olsson/TT
Henry Ascher
Puffetikett
Dagens ETC

SD-filmen pekar på någonting viktigt

Detta budskap är en viktig lärdom från SD:s film till vår tid.

Trots att SD:s senaste propagandafilm är vinklad, full av faktafel, och tar händelser och skeenden ur sitt sammanhang, så ­pekar den faktiskt på någonting viktigt.

Den visar på ett över­tygande sätt hur farligt det är när högerextrema, rasistiska och ­antisemitiska föreställningar tillåts breda ut sig och genomsyra ett samhälle. Den visar hur också de krafter som rimligen borde motverka sådana strömningar påverkas och till och med aktivt kan komma att stödja och förstärka sådana föreställningar.

Som i exemplet med hur Sverige stoppade judiska flyktingar undan Nazityskland (som alla politiska partier utom kommunisterna stod bakom) så kom detta på ett förödande sätt påverka politiska beslut och handlingar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Detta budskap är en viktig lärdom från SD:s film till vår tid. Vi måste våga stå upp mot och tala klartext om SD och andra högerextrema rörelser liksom mot alla former av rasism. Det är vad vi måste kräva av politiker, journalister och av oss själva.

Men det kanske inte var detta som var avsikten med SD:s propagandafilm..?

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter