Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Satsa på lyssnande - för jämställdhet i praktiken

Bild: Bild: Fi, pressbild

Dagens ETC

Alla typer av sexuella trakasserier och diskriminering måste stoppas. Men lärarna måste också ha möjlighet att avgöra om det i specifika fall finns behov av könsuppdelad undervisning, skriver Fi:s skolpolitiska talesperson Jenny Sandsten i en replik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Charlie Lindell lyfte (11/2) ett genusperspektiv på frågan om könsuppdelad undervisning, och avfärdade Alex Schulmans biologism och högerpopulistiska etikett på regeringens jämställdhetspolitik.

Som lärare och skolpolitisk talesperson för Feministiskt initiativ efterfrågar jag också ett normkritiskt perspektiv, men främst engagemang för jämställdhet och allas lika värde som grundar sig på att lyssna till berörda parter. I detta fall elever och lärare.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Självklart ska lärare följa läroplanens skrivningar om att motverka stereotypa könsroller. Varje form av sexuella trakasserier och diskriminering måste stoppas.

Men det måste även finnas förtroende för lärare att avgöra om det i specifika fall finns behov av könsuppdelad undervisning. Desto mer grundläggande borde det vara att elever ges rätten att identifiera sig själva och medverka i skapandet av trygga rum. Det är alltså ett större mått av lyssnande som måste finnas, både till och mellan lärare och elever.

Feministiskt initiativ föreslår att regeringen fokuserar på lagstadgande satsningar som verkligen gör skillnad för jämställdheten. Som utbildning av lärare, elevhälsopersonal och elever inom sex och samlevnad, normkritik och mänskliga rättigheter. Tillsammans med kunskap i feministiskt självförsvar blir det satsningar som stärker självkänsla, empati och ger verktyg till att motverka trakasserier, våld och diskriminering.

Så byggs tillit och kunskap om jämställdhet i praktiken. Och det är främst tillit som regeringen behöver visa landets elever och lärare i den här frågan som i så många andra.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Ämnen i artikeln