Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Så sitter Sverigedemokraterna i Alexandr Lukasjenkos knä

Alexandr Lukasjenko, Europas sista diktator.
Alexandr Lukasjenko, Europas sista diktator. Bild: Bild: Maxim Guchek/AP/TT

Dagens ETC

En majoritet av Europaparlamentet har nyligen röstat för att ha kvar en mening som förbjuder investeringar i Belarus, förutom Sverigedemokraterna som gick emot sin egen grupp. Detta innebär att Sverigedemokraterna inte ser några problem med stora investeringar från europeiska företag och stater till den belarusiska statens våld, det skriver Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sedan i höstas har läget i Belarus varit allt mer allvarligt. Europas sista diktator Alexandr Lukasjenko har, efter det iscensatta valet och de enorma protesterna som följde, dragit åt snaran ännu mer mot sin befolkning med omfattande tortyr och olagliga arresteringar. Alla vi som tror på demokrati och yttrandefrihet måste stå upp för oppositionen i Belarus. Sverigedemokraterna, däremot, har inga problem att låta pengarna flöda till landet.

Den 10 juni röstade Europaparlamentet om en resolution som fördömer den belarusiska regeringens fortsatta våld, förtryck och människorättskränkningar mot sin befolkning. Parlamentet fördömde även Belarus tvångslandning av ett Ryanairplan i Minsk den 23 maj – där den belarusiska regimen grep journalisten Raman Pratasevitj och hans partner Sofia Sapega som befann sig ombord. Att EU har ett grannland som sysslar med flygplanskapningar är en omskakande verklighet.

I resolutionen att fördöma Belarus så röstades det om att ha kvar en särskild mening i texten. Den lyder ”Parlamentet uppmanar kommissionen att vidta åtgärder för att förhindra att europeiska finansinstitut (banker) förvärvar obligationer eller andra finansiella instrument som utfärdats av den belarusiska staten och anknutna offentliga institutioner”. Förenklat att EU bör förbjuda investeringar i landet, något som skulle göra ordentligt ont för Belarus. Samtliga svenska ledamöter och en överväldigande majoritet av Europaparlamentet röstade självklart för. Men inte Sverigedemokraterna. Sverige­demokraternas Charlie Weimers, Jessica Stegrud och Peter Lundgren valde att till och med gå emot sin egen grupp. Att stryka denna mening måste därför anse vara ett högst medvetet ställningstagande.

Detta innebär att Sverigedemokraterna inte ser några problem med stora investeringar från europeiska företag och stater till den belarusiska statens våld, korruption och människorättskränkningar. SD är positiva till att svenska banker kan stoppa sedlar rakt ner i en diktators ficka. Det är skrämmande, men tyvärr återigen ett fall där Sverigedemokraterna gör sig till nyttiga idioter åt en främmande makt. Är det här politiken de vill driva så är det mer än tydligt: Sverigedemokraterna sitter i Alexandr  Lukasjenkos knä. Helt otippat är det dock inte. I Europapolitiken har Sverigedemokraterna under en lång tid drivit en linje som stärkt Putins Ryssland, landet som snart är Lukasjenkos och Belarus enda kvarvarande vän.

När SD vägrar markera mot diktaturer genom att strypa utländsk finansiering är det dags att på allvar fundera över om de tycker att demokrati är viktigt. Likaså borde M, KD och L ta sig en funderare över om detta verkligen är ett parti som de kan tänka sig att samarbeta med? Att SD har Polen och Ungerns rygg i EU är vi vana vid. Men när de vill att Belarus, Europas sista diktatur, ska kunna stöttas finansiellt av europeiska banker undrar man om SD ens på pappret värderar demokrati.