Debatt. .

2015-07-23 03:00
  • Bild: Henrik Montgomery/TT
  • Anton Andersson.
    Anton Andersson.

Så kan vänstern stoppa SD:s inflytande

Sverigedemokraterna växer för varje mätning och den breda vänstern har inte förstått vidden av den utmaning som den ultranationalistiska högern utgör. Vi måste sluta stå handfallna och på allvar ta sig an denna politiska motståndare. Ännu finns möjligheten, skriver Anton Andersson, socialdemokrat och doktorand i sociologi.

Henrik Arnstad visar i sin artikel hur ultranationalistiska partier som Sverigedemokraterna historiskt vid flera tillfällen besegrat vänster och liberaler i demokratiska val för att sedan införa diktatur. Vad Arnstad dock inte nämner är att man i vissa länder lyckades hålla sådana partier borta från makten, och att Sverige är ett av dem. Så hur lär vi av historien för att förhindra att SD tar makten i Sverige?

Jag tror att fyra delar är viktiga:

1. Socialdemokratin måste triangulera SD på området trygghet och sammanhållning. Liksom Per Albin Hansson använde sig av folkhemmet för att triangulera sin tids nationalistiska höger måste S idag bygga en idé om sammanhållning kring välfärdsstaten.

Detta innebär ett brott med den liberalt influerade ideologi som väglett S sedan 80-talets slut och en betoning av gemenskap, samanhållning och solidaritet. Denna retorik ska riktas mot den egna gruppen men får inte, likt vissa socialdemokratiska partier i Europa, handla om att vara tuff mot invandrarna. En sådan retorik stärker bara ultranationalisterna.

2. Minska materiella konflikter mellan olika etniska grupper. Invandring och utvandring är en naturlig del i ett globaliserat tidevarv. För ett land som deltar i ett sådant utbyte kan det innebära enorma möjligheter. Vänstern måste dock inse att rörligheten skapar spänningar i välfärdsstaten. Dels på grund av de direkta kostnader det innebär att integrera och utbilda nya invånare och de skatter man förlorar när människor flyttar. Dels på grund av de etniska spänningar som så gott som alltid uppstår i ett etniskt heterogent och socioekonomiskt ojämlikt samhälle.

När grupper lever sida vid sida vid varandra utan att mötas minskar viljan att hitta politiska lösningar och istället gror främlingsfientlighet, rasism mot ”de andra” och favoritism mot den egna gruppen. I dagens situation måste migrationssystemet orka prioritera de starkast behövande utan att kostnaderna tillåts skena. Stödet för dagens migrationspolitik håller på att eroderas (Den nya välfärden/Demoskop).

Samtidigt behövs en integrationspolitik som verkligen låter människor mötas. De viktigaste offentliga verktygen är skolan och arbetsmarkandsintegration. När det gäller skolan behövs ett avskaffande av skolvalet såväl som olika etniska och religiösa inriktningar så att människor med olika bakgrund kan mötas.

3. Lösningen är delvis polisiär. SD bygger sin politiska makt delvis med hjälp av den hatsvans som finns på nätet och i samhället i övrigt. Genom hot och hat försöker de skrämma debattörer som inte delar deras åsikter till tystnad.

Med stor sannolikhet finns en liten del av denna svans som inte väjer inte för våld och ett terroristattentat från denna grupp även på svensk mark är inte osannolikt. Samhället kan inte tolerera detta och svaret på ultranationalistismen måste därför bli delvis vara polisiärt. De som hotar och begår våldsbrott måste sättas bakom lås och bom.

4. Ställ Sverigedemokraterna till svars för den politik de bedriver. Samhället präglas av en underliggande klasskonflikt som SD vill göra allt för att människor inte ska se. Fördelningspolitiskt vill de både äta kakan och ha den kvar. Både sänka skatterna och satsa på välfärden.

Samtidigt är det ett högerparti som ofta samarbetar med den liberala högern. Ofta vill dock dessa partier inte ha politiskt ansvar eftersom de då inte kan tillämpa äta-kakan-och-ha-den-kvar-strategin. I Sverige har S tyvärr tillåtit SD ha tillämpa denna strategi. Så var fallet när de röstade på den borgerliga budgeten eftersom bilden som man lät högern sätta var man ”fällde” regeringens budget (så oppositionellt!). Sanningen var att man röstade igenom en budget med försämringar för Sveriges pensionärer och arbetare. De rödgröna får inte låta SD komma så billigt undan igen.

Vänstern och socialdemokratin måste sluta stå handfallna och på allvar ta sig an denna politiska motståndare. Ännu finns möjligheten.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Anton Andersson 
Socialdemokrat och doktorand i sociolog