Debatt. .

2017-05-15 08:00

S-väljarna vill inte ha nyliberalism

En liten varning till Socialdemokraterna: folk börjar tröttna på att ni ständigt flörtar med de borgerliga.

Alliansen tycker att de som är arbetslösa. sjukskrivna eller har sjukersättning har det alldeles för bra. De kallar ersättningen för bidrag, vilket är helt fel – det är försäkringar som vi genom skatter och avgifter har betalat in i förskott, om olyckan skulle vara framme så att man inte hamnar på bar backe. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ersättningar som utgår till företag, det har de inga problem med. Vill man ha nån som städar hemma hos sig så får man bidrag för detta av staten. Men har man inte råd att betala för tjänsten det innebär, så får man väl helt enkelt själv städa sitt hem. Varför ska Pelle och Karin betala att en riksdagsman eller annan höginkomsttagare inte vill städa sitt hem själv? 

Man ondgör sig över modesta höjningar av skatten som drabbar de högavlönade – Moderaterna har gång efter annan påstått att de med vanliga löner kommer drabbas hårt av detta. Detta är inte sant! 

Vi kan ta några exempel från de yrkesgrupper som Moderaterna säger kommer att drabbas hårt av dessa skattehöjningar. Sjuksköterskorna har en medellön på 25 661 kronor. Av sjuksköterskorna är det 0,9 procent som får betala statlig inkomstskatt. Poliserna har en medellön på 27 629 kronor. Av dessa poliser så får 3,57 procent betala statlig inkomstskatt. 

När man lyssnar på alliansens företrädare försöker de få oss att tro att den stora massan kommer upp i lönenivåer som gör att man får betala statlig inkomstskatt, vilket naturligtvis är helt fel. 

Att ställa krav på medborgarna att man ska bidra och göra sitt bästa är helt okej, men man kanske skulle sopa rent framför den egna dörren, och ta bort oskicket med att före detta politiker skapar bolag som tar in miljontals kronor, men inte betalar ut en krona i lön till sig själv, då lägger man hellre pengarna på hög i det bolag man skapat för detta ändamål och lever på bidrag från staten istället. Hur rimmar detta med retoriken man torgför? 

Den som har sjukersättning på 8 000 kronor per månad betalar åtta procentenheter mer i skatt än de förvärvsarbetande och de förtroendevalda i riksdagen, och ni verkar tro att det är lata medborgare som inte vill göra rätt för sig och bara glida runt. De har ofta jobbat i 25–30 år innan olyckan varit framme,  De borde behandlas med respekt och inte som nu med förakt från de borgerliga partierna.

Det finns något ni kan göra för dessa människor, nämligen återinföra de regler som gällde innan 2008, då man kunde få studera eller pröva sina vingar på ett jobb utan risk att förlora sin ersättning, men efter 2008 halverade man det belopp som gällde för att kunna behålla sin sjukersättning från 40 000 kr till 20 000 kr. 

Dessutom borde sjukersättningen skrivas upp årligen i takt med de ökande kostnader som gäller alla i landet. 

En liten varning till Socialdemokraterna: folk börjar tröttna på att ni ständigt flörtar med de borgerliga. De står för en hård och kall nyliberalism – och tro mig, det är inget som Socialdemokratiska väljare vill ha.