Hoppa till innehållet

ETC Uppsala

Debatt: Rödgröna avskaffar modersmålsenheten

ETC Uppsala

De rödgröna föreslår att hela modersmålsenheten för förskolan läggs ner. 2300 barn blir utan modersmålsverksamhet på sina språk. Cirka 80 tjänster som modersmålspedagog, försvinner. Alliansen avvisar förslaget, som dessutom verkar bryta mot de rödgröna partiernas egen politik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.

MP:s valmanifest 2014 i Uppsala konstaterar: ”Forskningen visar att språkutvecklingen är som mest intensiv i förskoleåldern och att då kunna erbjuda ett bra modersmålsstöd redan i förskolan är mycket viktigt”.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I vintras motionerade V i riksdagen: ”Bättre modersmålsstöd i förskolan är mycket viktigt särskilt för yngre barn som är i färd med att utveckla språk och identitet”.

Modersmålsstöd i förskolan är inte lagstadgad, annat än för de nationella minoriteterna, men det borde den vara. 

En bakgrund till beslutet är nämligen att kommunen misstolkat lagen. Uppsalas förskolor kritiserades av Skolinspektionen för att inte följa läroplanen, eftersom modersmål är något som personalen måste hålla på med varje dag oavsett om det finns modersmålspedagoger eller ej. Förvaltningen skriver därför att modersmålsenhetens stöd, som ges varje vecka, ej är förenligt med läroplanen. Men det bygger på en förvanskning av läroplanen. Skolverkets undervisningsråd Magdalena Karlsson har tvärtom sagt: ”Får förskolebarnen dessutom tillgång till modersmålspedagoger är det en bonus”. Och Skolinspektionen har inte heller krävt att modersmålspedagogerna tas bort. Däremot kan de inte ersätta det dagliga arbetet på förskolan. 

Under ett år har kommunen haft en ”genomlysning” av modersmålsenheten. Fast den riktiga benämningen borde vara ”mörkläggning”. Fredagen innan Valborg blev förslaget om nedläggning officiellt och på nästa möte skall politikerna klubba igenom förslaget. Modersmålspedagogerna skulle inte oroas och därför inte veta om förslaget tidigare. Lärarförbundet var inte heller inkopplat.

Kommunen vill ersätta modersmålsenheten med konsultation om barns språkutveckling och ”språkstunder över Skype”. Så treåringar får Skype? Har det prövats? Utvärderats? Inte ens nioåringar får modersmålsundervisning via Skype. Det verkar inte bygga på läroplanens krav på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Att alla förskolor har ett språkutvecklande arbetssätt är ett bra mål. Men det finns tre MEN:

  1. Andelen lärare minskar mycket i förskolan. Skolinspektionen har kritiserat Uppsala kommun som dock inte gjort något åt detta.
  2. I Uppsala är det vanligt med block/stora basgrupper. Forskning har visat att det ger sämre förutsättningar för samtal med det enskilda barnet och gör det svårare att individualisera bemötandet av barnen.
  3. Planeringstiden finns inte.  Ledningen i förskolan har inte förstått hur viktigt det är.

Tillsammans gör detta att jag inte är säker att det kommer fungera bra på alla förskolor. 

MP:s ansvarige i förskolefrågor är trygg i sitt beslut att hux-flux rasera modersmålsstödet. I UNT säger hon att förskolorna kan använda modersmålspedagogerna som förut och de kommer besöka personalen var fjortonde dag. Detta är desinformation! I förslaget står det att cirka 10 språkkonsulter skall anställas, oavsett vilket språk barnen pratar, som skall träffa personalen och diskutera hur de arbetar med språk och kultur. Stödet till det enskilda barnet består av introduktionsstöd och studiehandledning. Men målgruppen är ju de i svenska språksvaga barnen – inte de som är bra i svenska, men har flera modersmål! Jag förstår inte hur liggande förslag hänger ihop med MP:s valmanifest.

 Jag får en dèja vu-upplevelse. 1985 kom MP in i fullmäktige. De borgerliga ville avskaffa alla småbarnsavdelningar. Barn under tre år måste vara hos dagbarnvårdare. MP stödde förslaget. Då skrev jag insändare i UNT: ”När de borgerliga tar fram motorsågen och kalhugger Uppsala från alla småbarnsavdelningar står Miljöpartiet de blåa vid sidan av och applåderar och ropar lika service”.  

I dag håller MP själva i motorsågen sekunderade av S och V. Beslutet blir svårt att reparera. 

Ämnen i artikeln