Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Etableringen måste vara ett attraktivt alternativ

Statligt subventionerade anställningar, som instegsjobb och extratjänster, kan vara ett första steg för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Men det finns ett problem med den typen av anställningar: nyanlända beviljas inte permanenta uppe­hållstills
Statligt subventionerade anställningar, som instegsjobb och extratjänster, kan vara ett första steg för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Men det finns ett problem med den typen av anställningar: nyanlända beviljas inte permanenta uppe­hållstills

ETC Göteborg.

Integration kräver insatser som nyanlända ser ett värde i.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

En välfungerande integration kräver etableringsinsatser som nyanlända människor ser ett värde i. Arbetsmarknads- och integrationsminister Ylva Johansson måste svara på hur integrationen ska säkras när nyanlända väljer bort Arbetsförmedlingens åtgärder i strävan efter permanenta uppehållstillstånd.

När den tillfälliga utlännings-lagen trädde i kraft för ett år sedan var vi många som visste att livet skulle komma att försvåras för dem som vill till Sverige för att bygga sig bättre liv i trygghet. Något som har blivit starkt kritiserat, inte minst av Grön Ungdom, är att tillfälliga uppehållstillstånd sattes som regel framför permanenta. Numera villkoras ett permanent uppehållstillstånd med att du har ett jobb du kan försörja dig på. I många fall har du dessutom endast 13 månader på dig att nå dit.

Det tar tid att etablera sig när man flyttar till ett land vars språk och samhällsstruktur skiljer sig från det man är van vid. En del människor bär med sig kompetenser och erfarenheter som Sverige törstar efter. De behöver ofta bara språkliga kunskaper för att sedan själva hitta ett jobb. Andra behöver mer tid på sig att skaffa grundläggande utbildning och få in en fot på arbetsmarknaden. Det är framför allt den senare gruppen som politiken måste prioritera. Vi måste med olika verktyg möjliggöra för dem att nå egen försörjning och därmed permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.

Ett sådant verktyg är de statligt subventionerade anställningarna, som instegsjobb och extratjänster. Dessa erbjuder nyanlända en chans att syssla med riktiga arbetsuppgifter. Att lägga kabel, vårda de äldre och anordna fritidsverksamhet åt unga är bara några exempel. Tanken är att dessa anställningar ska innebära en välbehövlig första fot in på arbetsmarknaden samtidigt som vi får fler händer med i samhällsbygget.

I dag ser vi dock ett stort problem med dessa anställningsformer. Nyanlända beviljas nämligen inte permanenta uppehållstillstånd när de tar del av de subventionerade anställningarna.

Inte helt oväntat rapporterar nu Arbetsförmedlingen att färre nyanlända människor söker sig till myndighetens jobbinsatser. De vet ju att det inte leder till rätten att få stanna i Sverige. Grön Ungdom oroas av att de i behov av åtgärder aktivt väljer bort dem på grund av stressen att på kort tid komma i egen försörjning. Arbetsmarknads- och integrationsminister Ylva Johansson har uttryckt att hon delar denna oro. Trots det vill hon varken bevilja permanenta uppehållstillstånd åt dessa människor eller hitta andra lösningar för att stärka incitamenten för att de ska ta del av Arbetsförmedlingens insatser för etablering.

Vid första anblick kan det tyckas vara positivt att färre söker sig till anställningar som staten betalar för. På lång sikt vill vi ju att arbetsmarknaden ska vara så pass inkluderande att staten inte skall behöva gå in och subventionera anställningar. Lägre trösklar in på arbetsmarknaden behövs dock i dag för att nyanländas kompetenser ska kunna tas tillvara på och för att de ska få möjlighet att förverkliga de drömmar de har med sig från hemlandet. Dit når vi dock inte med en trasig utlänningslagstiftning som tvingar bort människor från kompetensstärkande åtgärder.

Det bästa för etableringen vore att riva den tillfälliga utlännings-lagen. Fram tills dess måste regeringen jobba för att fler människor får möjlighet att stanna i Sverige och att dessa människor ska kunna etablera sig ordentligt. Arbetsmarknads- och integrationsminister Ylva Johansson måste ge svar på hur integrationen ska säkras när nyanlända väljer bort Arbetsförmedlingens åtgärder i strävan efter permanenta uppehållstillstånd.

Oliver Björklund, arbetsmarknadspolitisk talesperson, Grön Ungdom

Rebecka Forsberg, språkrör, Grön Ungdom Väst

Ämnen i artikeln