Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Replik från Anders Sultan: Dagens ETC visar hur läkemedelsindustrin styr journalister

Dagens ETC besökte Anders Sultan i ett granskande reportage om honom och företaget Ion Silver.

Dagens ETC besökte Anders Sultan i ett granskande reportage om honom och företaget Ion Silver.

Bild: Emanuel Hendal

Dagens ETC.

Anders Sultan är inte alls nöjd med ­Dagens ETC:s granskning om hur kolloidalt silver hamnat i Kenya och ordinerats till hiv-­smittade. Han menar att medier låter sig utnyttjas för att skapa drev gentemot människor ”vars mål har varit att hjälpa medmänniskor som har det svårt”.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Snacka om vilseledande rubrik, något som endast oseriösa sensationsblaskor brukar använda sig av! Läsaren får uppfattningen att de aids-sjuka skulle ha dött av silvervattnet, då de i stället uppenbarligen inte hade fått det i tillräcklig omfattning. Detta kan Anders Sultan definitivt inte lastas för. Om detta över huvud taget hade hänt så skulle rubriken på artikeln ha varit: HIV-SMITTADE I KENYA SLUTADE ATT FÅ SVENSKT SILVERVATTEN: ”DE DOG”.

Dagens ETC berättar att de slutade att ­använda kolloidalt silver och inte ville ­använda bromsmediciner, och så påstås det att det var några som dog. Antivirala läke­medel hade på den tiden svåra biverkningar, och det är faktiskt upp till var och en att bestämma om man vill ta bromsmedicin eller inte. Det är inte Anders Sultans fel om någon väljer att inte ta bromsmedicin.

Hörsägen är aldrig något bra underlag för att hänga ut andra människor, men Dagens ETC gör det med en underlig rubriksättning, som ger intryck av att alla skulle ha dött av kolloidalt silver.

Nu är det dessutom så att denna händelse aldrig ens har ägt rum, då Anders Sultan aldrig har levererat något kollidalt silver till KYOC i Kenya.

Det har figurerat två hjälporganisationer i sammanhanget, Dagens ETC har tydligen trott att dessa var en och samma, och det har gett upphov till förvecklingar.

Anders Sultan skänkte kolloidalt silver till hjälporganisationen Global Relations i Göteborg, genom att gratis skicka ner tio literflaskor med Ionosil till en svensk boende i Kenya. Det var denna person som kontaktade Anders Sultan och bad om hjälp. För att sedan ge kolloidalt silver till en grupp hiv-positiva kvinnor på 30 personer som personen hade tagit under sina vingar. De blev med tiden så pass bra av kolloidalt silver att de tog namnet Silver Women. De kom år 2007 till Sverige och turnerade här tillsammans med en danstrupp och berättade om sina resultat.

Resultaten var högst intressanta, men det har Dagens ETC tydligen inget intresse av att redovisa. Sundsvalls Tidning var den enda tidning som vågade skriva om det som kvinnorna berättade. Dagens ETC har fått artikeln men tar inte upp detta, eftersom det blev ett mycket positivt utfall. Kvinnorna i Silver Women lever än i dag och de äter sina bromsmediciner.

Dagens ETC skriver att det var ett ”experiment”, när det i själva verket endast rörde sig om att gratis ge dem tillgång till ett godkänt kosttillskott, taget i doser som man kan få genom kosten, för att se om de kunde må bättre av det – dessutom på deras egen förfrågan.

Föreningen Afrikas Barn är den andra hjälporganisationen som figurerar och som Ion Silver AB faktiskt sålde kolloidalt silver till. I Sverige använde de själva det mesta men skickade sporadiskt ner literflaskor, inga dunkar, till kenyanska KYOC. Det rör sig enligt Afrikas Barn om ett 15-tal liter över tio års tid. Dessa flaskor skulle användas till att desinficera sår och vatten, inte för hiv-behandling.

Anders Sultan har inte initierat några aktiviteter med KYOC och har ej haft någon insyn i hur de har använt kolloidalt silver. Han har enbart levererat det till Afrikas Barn, som till vilken annan återförsäljare som helst.

Kolloidalt silver uppfanns på 1890-talet. Det var dessa produkter som man använde med framgång fram till dess att antibiotikan uppfanns. Det finns mängder av publicerade studier som hyllar silvernanopartiklar och den potential som de utgör inom det medicinska området, och det finns fortfarande läkemedelklassade silverprodukter att få tag på.

Det finns forskning som visar hur silver­nanopartiklar effektivt neutraliserar hiv-virus. Det finns kondomer och intimskum med silvernanopartiklar. Dagens ETC fick ta del av denna forskning genom Anders Sultan men nämner det inte ens i artikeln. Dagens ETC ­satsar i stället på att felaktigt påstå att det skulle vara en bluff.

God journalistik bygger på ett visst mått av balans. Artikeln är extremt vinklad och full av både fördomar och felaktigheter.

I USA, där kolloidalt silver fortfarande säljs som ett kosttillskott, finns det mer än 200 tillverkare och tio miljoner användare. Kolloidalt silver säljs via stora välkända kanaler såsom Amazon. Tyskland, Belgien, Holland och Frankrike är andra marknader där kolloidalt silver är stort. Skulle kolloidalt silver då vara en bluff och overksamt? I så fall skulle även läkemedelsbolagens egna silverprodukter vara bluff? Människor är smartare än så, men det vill inte Dagens ETC inse.

Det påstås från Dagens ETC att Anders Sultan skulle ha lanserat Ionosil som ett alternativ till bromsmediciner? Det enda som hade gjorts var att skänka bort kolloidalt silver till människor som hade efterfrågat det och som ville pröva detta godkända kosttillskott.

Det rörde sig inte om några ”experiment”, utan det var en medmänsklig gest, där människor gavs möjlighet att utan kostnad på egen hand få pröva ett godkänt och ofarligt kosttillskott som motsvarade det som man kunde köpa för dyra pengar i de lokala hälsokostbutikerna i Kenya.

I Sverige har produkten Ionosil nu sålts i 22 år, och det finns inga rapporter om ­några ­skador. Detta ska ställas i relation till att det inom EU varje år dör hundratusentals människor av läkemedel. Ionosil är ett EU-godkänt vattendesinfektionsmedel som effektivt dödar svampar, virus, bakterier och parasiter.

Med urusel och forcerad journalistik, som har en klar agenda, gör Dagens ETC bort sig grundligt när de hänger ut Anders.

Anderas Sultan fick ingen förvarning om besöket från Dagens ETC, han fick inga frågor i förväg och därmed ingen chans att fräscha upp sitt minne vad gäller dessa 18 år gamla händelser. Det är extremt dålig journalistik och extremt oförskämt att oannonserat dyka upp, vifta med 18 år gamla händelser och avkräva sekundsnabba svar i en intervju där det snabbt framgick hur den skulle vinklas.

Vad är det för prepubertalt trams att döpa Anders Sultan till ”silversultanen”? Räcker det inte att Dagens ETC med lögner, okunskap, felaktiga antaganden samt miss­förstånd försöker att karaktärsmörda en person som enbart har försökt att bistå medmänniskor som hade det jobbigt? Tilltaget visar med all tydlighet på den låga nivå som Dagens ETC arbetar.

Dagens ETC-artikeln visar åter hur läke­medelsindustrins intressen uppenbarligen styr journalister och hur de utnyttjas för att skapa drev gentemot människor, vars mål har varit att hjälpa medmänniskor som har det svårt.

Svar direkt

Jag vill gärna att vi på Dagens ETC ska vara generösa vad gäller replikrätt, även då för personer som förekommit i vår nyhetsjournalistik och upplever sig ha blivit orättvist behandlade. Speciellt då dessa personer framställts som värda kritik.

Så ja, idag får Anders Sultan försvara ­Anders Sultan, ett rasande försvarstal i tredje person.

Låt mig först besvara honom vad gäller sakfrågan.

Dagens ETC:s granskning visar med flertalet källor att det visst är så att Sultans silver hamnat i Kenya och där getts till hiv-positiva. Dessa källor gör även gällande att flera med anledning av detta ska ha slutat med sina bromsmediciner. Det ska ha orsakat dödsfall.

Det är klart motiverat att ställa frågor till Sultan om detta, även om det innebär att knacka på och artigt be om en intervju (och sådant sker först efter att en person undvikit att svara på frågor under andra former).

Nej, vi har inte blandat ihop organisationer.

Nej, vi är naturligtvis inte köpta av läkemedelsindustrin.

Nej, Sultan har inga argument som på något sätt skakar om vår granskning.

Men replikrätt är replikrätt. Dessutom, menar jag, visar Sultan prov på vad som är problemet med den marknad som skapats runt kolloidalt silver, en produkt som bara för hans bolag omsätter miljoner. Det handlar om kvasivetenskapen, att man väljer aparta studier och resultat för att presentera silvervattnet som oerhört framgångsrikt mot allsköns sjuk­domar. En av dessa myter är att kolloidalt silver skulle utplåna hiv-virus från människokroppen. Vissa myter är oförargliga, andra är livsfarliga.

Jag tycker att Dagens ETC:s granskning satte ­fingret på just detta.

Andreas Gustavsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare Dagens ETC

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00