Hoppa till innehållet

Jämställdhet

Debatt: Regeringen säger nej till fred och kvinnofrid

Dagens ETC

Tobias Billström (M) sa när han tillträdde att regeringen inte längre vill prata om en feministisk utrikespolitik. Det pågår väpnade konflikter runt om i hela världen, men oavsett om det är i Gaza, Ukraina eller Kongo kan vi tydligt se att kvinnor är den grupp som faller mellan stolarna.

Det skriver Ung vänster.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Mannens roll i kriget är välkänd. Han ska vara en heroisk krigare, en patriot. Sätta sitt liv på spel för moderlandet. Samtidigt är kvinnans roll okänd, våldet och övergreppen hon utsätts för osynliga. Regeringen ser detta utspela sig precis framför deras näsor. Trots det fortsätter de sälja vapen till Israel. Trots det drar de in bidraget till fredsrörelsen. Den borgerliga regeringen säger nej till fred, nej till kvinnofrid.

När den svenska feministiska utrikespolitiken upphör försvinner fokuset på kvinnors utsatthet i krig och konflikt. Reproduktiv hälsa och sexuellt våld är globala frågor som påverkar kvinnor världen över, där kvinnor i krig är de som drabbas hårdast. Regeringen verkar obrydda över att kvinnor i Gaza förödmjukas av IDF-soldater som poserar med deras underkläder på bild. Riksdagen pratar inte om kvinnorna i Gaza som föder med kejsarsnitt utan bedövning.

Väpnade konflikter pågår runtom i världen och kvinnor är krigets förlorare. Genom historien har systematiska övergrepp använts som en del i krigföringen. I Tigray används våldtäkter som ett krigsvapen för att försvaga civilsamhället. Krigets våld är lika mycket soldater som skjuter mot varandra som det är kvinnor som utsätts för manliga soldaters våld. Kvinnors roll i krig är sällan framträdande. Kvinnor och barn beskrivs som den grupp som inte befinner sig i fronten, den grupp som inte kämpar utan bara försöker överleva. Att vara kvinna i krig är en konstant kamp mot övergrepp och för överlevnad.

Kvinnans frågor ses inte som samhällets frågor. Hennes liv är inte politik. Inte heller kvinnors situation i krig ses som något mer än ett olyckligt ont i krigets kaos. Våldet som riktas mot kvinnor i krig ses som något privat, vare sig det handlar om en livshotande förlossning eller sexuellt våld. Vilka kvinnor tycker då den svenska regeringen ska offras? Vilka kvinnor får stå ut? I allians med Nato är det Palestinas kvinnor, det är Kongos kvinnor, det är kvinnor i kontakt med Natos militär.

Våldet mot kvinnor är inte något som bara finns långt borta. Mäns våld mot kvinnor är inte en fråga om kultur utan en fråga om mäns makt. Ingen militär är utan män som begår övergrepp, inte heller den största militärmakten av dem alla – den amerikanska. Det är inte en slump att prostitution och bordeller uppstår runt amerikanska militärbaser. Det är inte en slump att kvinnorörelser runt om i världen protesterar mot den amerikanska militärens våld mot kvinnor. Nu har regeringen slutit ett avtal med USA som tillåter amerikanska militärbaser på svensk mark, undantagna svensk lag.

Sverige måste lägga ner vapenexporten, sätta stopp för de amerikanska militärbaserna och överge militarismen.

Svensk militarism sätter världens kvinnor i fara. När regeringen säljer vapen till länder i krig och struntar i feministisk utrikespolitik gör de det utan hänsyn till de kvinnor som kommer ta den största smällen. Sverige måste lägga ner vapenexporten, sätta stopp för de amerikanska militärbaserna och överge militarismen. Våldet mot kvinnor måste få ett slut vare sig det är i hemmet eller på krigsfältet. Vi fortsätter demonstrera tills det att världens kvinnor är fria att leva ett liv fritt från krig, våld och alla former av förtryck.

Ämnen i artikeln