Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Oseriösa aktörer hör inte hemma på Stockholms bostadsmarknad

”Stockholm ska växa men vi måste växa både etiskt, ekologiskt och socialt hållbart”, skriver debattören.
”Stockholm ska växa men vi måste växa både etiskt, ekologiskt och socialt hållbart”, skriver debattören. Bild: Bild: Hasse Holmberg/TT

Dagens ETC.

Ett nytt fenomen på den svenska bostadsmarknaden är att riskkapitalbolagen går in och köper upp miljonprogramsfastigheter, ytrenoverar och höjer hyrorna. Ansvarigt borgarråd Dennis Wedin (M) i Stockholm har lovat att det inte ska ske i Stockholm. Vi kommer att hålla dig vid ditt ord Dennis, skriver Clara Lindblom (V).a
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Bostadsbristen i Stockholm har lett till ökad spekulation och allt fler oseriösa privatvärdar. Ett nytt fenomen på den svenska bostadsmarknaden är att riskkapitalbolag går in och köper upp icke-renoverade miljonprogram och använder ytliga renoveringar som medel att höja hyran.

Nyligen så har tiotusentals svenska hyresgäster fått en ny hyresvärd i form av det tyska fastighetsbolaget Vonovia. Vonovia är en ny aktör på den svenska marknaden i och med att de köpte upp svenska Hembla och är kända för så kallade renovräkningar. De köper upp fastigheter, ytrenoverar och chockhöjer hyrorna. Den här typen av privata värdar med tvivelaktiga metoder blir tyvärr allt vanligare.

Mark och bostäder hamnar allt för lättvindigt i händerna på oseriösa aktörer med tveksamma affärsmodeller och de som drabbas i slutändan är hyresgästerna. Det skapar en oro på bostadsmarknaden och det är inte så konstigt att många hyresgäster är rädda för att deras hem kommer att säljas om de inte själva ombildar, en rädsla som skamlöst späs på av ombildningskonsulter. 

Jag ställde en muntlig fråga på senaste kommunfullmäktige till ansvarigt borgarråd Dennis Wedin om han och majoriteten är beredda att agera mot oetiska hyresvärdar genom att inte markanvisa, ändra detaljplaner, bygglov eller sälja till denna typ av aktörer.

Wedins svar var på många sätt betryggande. Han lovade att inga försäljningar av bostadsfastigheter ska ske så länge som inte bolagens ekonomi kräver det, vilket inte är särskilt troligt eftersom de kommunala bolagen är de mest solida i landet. ”Vi ska inte ha oetiska bolag på bostads- eller fastighetsmarknaden, det måste ju vara utgångspunkten och där får vi kolla på vad kommunen har för möjligheter”, sa borgarrådet i talarstolen.

Jag ser med stor oro på att majoriteten redan, bara två veckor efter det här löftet formulerades i Kommunfullmäktige, tagit beslutet att sälja Vällingby centrum. Det handlar förvisso inte om bostäder men är likväl otroligt viktigt för trivseln och tryggheten för de boende i hela Västerort. Hur ska Dennis Wedin se till att det faktiskt blir en seriös aktör med långsiktigt tänk som köper Vällingby?

Vi kommer att hålla dig vid ditt ord, Dennis. Vi förutsätter också att Miljöpartiet kommer att stå upp för alla som vill bo kvar i allmännyttan och väljer att inte ombilda våra hyresrätter.

 De 146 000 stockholmare som bor i allmännyttan ska kunna känna sig trygga med att deras val av hyresvärd respekteras. Allmännyttan har långt högre kundnöjdhet än privata hyresvärdar och bostadsrättsföreningar, och ger en helt annan tillgång till serviceinsatser och internkö än privata värdar.  

Stockholm är en växande stad och bostadskrisen blir allt mer påtaglig. Vi politiker har ett ansvar för att förbättra bostadssituationen för både nuvarande och blivande stockholmare. Stockholm ska växa men vi måste växa både etiskt, ekologiskt och socialt hållbart.