Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Osakligt svammel, Kielos"

Dagens ETC.

S har gjort mycket bra för Sverige, men anpassningen högerut, de låga jämställdhetsambitionerna och det bristande engagemanget för klimatet och mänskliga rättigheter håller inte.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

S har gjort mycket bra för Sverige, men anpassningen högerut, de låga jämställdhetsambitionerna och det bristande engagemanget för klimatet och mänskliga rättigheter håller inte, skriver Linnéa Bruno (Fi).

Katrine Kielos har skrivit många bra texter. Böckerna Våldtäkt och romantik och Det enda könet är lysande i sin genre – tillgänglig och underhållande non-fiction om brännande samtidsfrågor. Desto tråkigare att hennes ledarkrönika i Aftonbladet idag är ett sådant osakligt svammel.

Kielos påstår bland annat att Feministiskt initiativ skulle vara ett parti främst för medelklassen, att våra väljare inte hör till dem som riskerar att utförsäkras, att en röst på Fi är en röst på Alliansen. Garanten för ökad jämlikhet är enligt Kielos Socialdemokraterna.

Som Kielos bör känna till vill S behålla de allra mesta av Alliansens skattesänkningar. Även exploateringen inom välfärden ska fortgå, liksom de skumma vapenaffärerna med Saudiarabien. Tror någon på riktigt att kvalitetskrav och kontroller kommer att stoppa bortsvindlandet av skattemedlen avsedda för skola, vård och omsorg?

Fi har betydligt högre ambitioner vad gäller omfördelning, jämlikhet och starkare välfärd, och vill att all eventuell vinst inom välfärdsföretagen återinvesteras. S har gjort mycket bra för Sverige, men anpassningen högerut, de låga jämställdhetsambitionerna och det bristande engagemanget för klimatet och mänskliga rättigheter håller inte.

Allt fler inser detta, exempelvis Kommunals ordförande Anneli Nordström, som hoppas att Fi kommer in i riksdagen som en blåslampa i häcken på de andra. Medan Löfvén som Björklund talar om jämställdhetsbonus för att förmå redan högavlönade pappor att ta sin del av omsorgsansvaret vill Fi stärka villkoren för de ekonomiskt mest utsatta föräldrarna, med höjd lägstanivå i föräldraförsäkringen och höjt underhållsbidrag. Vi vill höja garantipensionen och ha en aktiv politik för jämställda löner. Med S vid makten, utan feministisk blåslampa, blir det varken mer jämlikhet eller jämställdhet.

Fi breddar arbetarrörelsens jämlikhetskamp när fler inkluderas. Hälften av våra topp 20-kandidater har utländsk bakgrund, flera har erfarenhet av att fly krig och förtryck. Våra kandidater har lägst inkomst av alla partier, flera av oss har vuxit upp i fattigdom. Vi föddes inte på universitetet. Bland förstagångsväljare i EU-valet var Fi näst störst, efter MP. Framtiden är grönrosa. I Stockholm går snart MP om S. Jag tror att inom det närmsta decenniet har MP tagit över rollen som statsbärande parti.

Vissa ser hög utbildning som ett problem, och anklagar Fi för att endast utgöras av urban medelklass. För drygt hundra år sedan var det en vetenskaplig sanning att kvinnor var mindre intelligenta än män, och att kvinnor som använde hjärnan för mycket kunde bli sterila – energi ansågs dras från äggstockarna till hjärnan. Med det argumentet hölls kvinnor borta från högre utbildning och politik. I dag används istället feministers kompetens som ett argument mot att vi ska ta plats.

Kielos varnar för att den som röstar på Fi kommer att få leva med konsekvenserna. Själv undrar jag hur det känns att vara en fullständigt ägd karriärsosse. Hur sover du själv om natten, Kielos?

00:00 / 00:00