Debatt. .

2017-11-28 03:00
BILD: Jessica Gow/TT

”Om CSN kunde hjälpa i stället för att stjälpa”

En av de enskilt största grupperna som representeras hos Kronofogdemyndigheten utgörs av ärenden från CSN, skriver dagens debattör. 

Tänk dig en boxningsmatch. Den typiskt kvadratiska boxningsringen, publiken på läktarna och speakerns eldande tal, vars avslutning ljuder ”Let’s get ready to rumble!”

I stället för vanliga boxare är i ena ringhörnan en sjukskriven individ vars team bland annat består av läkare, psykolog, arbetsterapeut, kontaktpersoner från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. I andra ringhörnan mittemot står en ensam utmanare. Fast ensam är stark, som uttrycket lyder, och utmanaren är CSN, Centrala studiestödsnämnden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Till den tillresta publikens förtret blir det bara en rond som knappt börjar innan utmanaren från CSN fått in en fullträff och matchen är slut. Publiken vänder hem, uppenbart besvikna efter en kort batalj. För de eftersläpande åskådarna utspelar sig nu en mer udda företeelse.

I stället för att den fallnes team tillåts rusa in, stoppas de och en ny gestalt ger sig tillkänna från den tredje ringhörnan. Personen går obehindrat förbi domaren in i ringen, tar ett stadigt grepp om den sjukskrivne och så är de båda borta. Vad hände?

 

Rekapitulation: Till årsskiftet 2018 har jag varit sjukskriven tre år. De första två åren hade jag fel diagnos (depression) och oflyt med vården för att utrycka det milt. Julen 2016 genomgick jag en neuropsykologisk utredning som i stället tydligt påvisade utmattningssyndrom. Våren 2017 fick jag äntligen professionell hjälp. När jag gick in i den berömda väggen hade jag påbörjat fjärde årets studier vid Linnéuniversitetet, och som många andra studenter tog jag studiemedel. Första året jag var sjukskriven var CSN tysta. Andra året gav sig CSN till känna, fast efter mycket väsen lyckades min hängivna arbetsterapeut få CSN lugna. År tre, 2017, har däremot varit allt annat är harmoniskt.

Sjukskriven heltid med sjuk-ersättning från Försäkringskassan baserad på inkomst som student ger rätt skral sjukpeng. En ”bra” månad landar jag kring 8 000 kronor, till november månad fick jag 7 739 kronor. I mitten av oktober 2017 fick jag två brev från CSN som, utöver påminnelser gällande obetalda räkningar, även innehöll månadens nätta räkning på 7 722 kronor. Därutöver förkunnades även Kronofogdemyndighetens förestående fordran, vilket kan innebära komplikationer med framtida lån, telefonabonnemang och annat.

 

Ni skarpsynta läsare vet nu vem figuren från tredje ringhörnan var, en representant från Kronofogdemyndigheten. Häri ligger hörnstenen av texten ni läser. Teamet jag hade när jag gick min rond, läkare, psykiatriker, arbetsterapeut med mera. De representerar landsting, kommun och/eller statliga instanser. Alla med medel från ”samma binge” för att hjälpa mig åter på benen och tillbaka in i samhällets sfär.

Min motståndare i ringen, CSN, är också av statlig karaktär. Därvid upphör dock likheterna. I stället för att avvakta med att driva in vad som för CSN inte ens kan vara fikapengar med tanke på deras årsomsättning, driver CSN ärendet till Kronofogden när de inga likvida medel får. CSN motarbetar alltså inte enbart mig i min situation som sjukskriven, utan förringar insatserna teamet bakom mig gör. Häri brister min logik fullständigt, kanske för att jag aldrig fick min master och därav inte är tillräckligt kompetent för att förstå. Förstå en byråkratisk myndighets resonemang.

 

Slutord: Senaste tiden har CSN fått medial uppmärksamhet och bland annat framkom att en av de enskilt största grupperna som representeras hos Kronofogdemyndigheten utgörs av ärenden från CSN. Tydligen är det också svårt för CSN upprätta kontakt med många av oss drabbade då vi beskrivs vara i en ”trasslig situation”. Jo tack, jag vet. Därför jag har ett personligt ombud som bistår mig i vardagen.

 

Jag är fullt införstådd med att det finns de som gör allt i sin makt för att slingra sig från sitt ansvar. Medvetet förhalar och tar till vad medel som finns i hopp om att till slut bli avskrivna sin studieskuld. Jag har aldrig under mina års kontakt med CSN bett om någon avskrivning. Som sjukskriven har jag bett CSN lugna sig tills jag åter står på egna ben. En önskan som dessvärre föga funnit implementering i den strikta byråkratiska realiteten där regler, siffror och paragrafer strängeligen överväger humanitära aspekter.

 

Tänk om jag kunde genomgå min rehabilitering innan CSN sänder fordringskrav.

Tänk om CSN kunde bli en lag-spelare i stället för en motspelare.

Tänk om CSN kunde hjälpa
i stället för att stjälpa