Debatt. .

2017-11-09 05:07
Magnus Andersson. Bild: Bertil Ericson/TT
Magnus Andersson.

Nytt förslag hotar tanken om det fria internet

”Läckta ­dokument visar att de vill undergräva själva fundamentet för internet som infrastruktur, nämligen budbärarimmuniteten.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I tio år har Piratpartiet som politisk organisation kämpat för att människor ska kunna använda internet som ett neutralt kommunikationsverktyg. Vi vill att internet ska formas för att revolutionera det offentliga samtalet genom att ge alla medborgare en plattform, för att revolutionera den kulturella sfären genom att öppna upp möjligheten för alla att sprida sina tankar, idéer och kreationer utan att behöva fråga staten om lov, eller sälja sin kreativa frihet till investerare. Internet är historiens bästa hopp för en demokrati byggd på fri tanke.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Gång på gång har det dock kommit lagförslag som allvarligt hotat nätet som en fri, demokratisk informationsinfrastruktur, framför allt från upphovsrättslobbyn. Vi har klassiska exempel som ”three strikes”, där medborgare föreslogs bli avstängda från internet efter tre anklagelser om upphovsrättsbrott, men också moderna varianter i form av SOPA – det amerikanska lagförslaget där hela hemsidor skulle censureras och bli avskurna från finansieringskällor ifall det fanns länkar till sidor med upphovsrättsskyddat material på dem – oavsett vem som skrivit länken.

Men nu har kanske det värsta förslaget hittills kommit fram, ett förslag som drivs av tre EU-länder inom ministerrådet – Frankrike, Spanien och Portugal – med stöd av det estländska presidentskapet. Läckta dokument visar att de vill undergräva själva fundamentet för internet som infrastruktur, nämligen budbärarimmuniteten.

Förslaget innebär att alla plattformar som tillåter användare att bidra med till exempel kommentarer till artiklar, videouppladdningar eller sina egna texter, ska vara juridiskt ansvariga för eventuella upphovsrättsintrång som begås av dessa användare.

Utöver detta ansvar, vilket innebär att alla aktörer som vill ha en öppen plattform på nätet måste ha licenser för publikation av alla upphovsrättsskyddade verk för att inte löpa risk att stämmas ut ur denna värld, så åläggs plattformar även andra uppgifter. De måste granska allting som laddas upp innan det blir tillgängligt för allmänheten och hindra åtkomst till sådant material som upphovsrättshavare bedömer som olämpligt.

Det här är längre än någon velat gå för att hindra spridning av barnpornografi, hot, eller terrorpropaganda. Det är att ge upp tanken om internet som en fri och demokratisk informationsinfrastruktur och istället bygga om det till kabel-tv; en sfär där vissa starka intressen styr vilken information som människor kan ta del av – bara propaganda godkänd av staten och kapitalet. Det är att ge upp visionen om att vem som helt ska kunna sprida sina tankar, idéer och kreativa skapelser till vem som helst, utan extra kostnader, licenser eller byråkratiskt krångel – utan att fråga någon om lov.

Jag vill inte ge upp visionen om internet. Piratpartiet vill inte ge upp visionen om internet. Vi kommer kämpa mot detta förslag, och vi hoppas att svenska parlamentariker och regeringen gör det samma.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Magnus Andersson 
Partiledare för Piratpartiet