Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nu stoppar vi bo-orättvisan

Bild: TT, Press/Hyresgästföreningen

ETC nyhetsmagasin

Vi stoppade marknadshyrorna. Nu stoppar vi bo-orättvisan. Det skriver Hyresgästföreningen som nu mobiliserar hela sin folkrörelse för tre konkreta krav – som kan göra skillnad för miljontals hyresgäster.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Bostadsbrist, trångboddhet och renoveringar som resulterar i chockhöjningar av hyran. En allmännytta som säljs ut till riskkapitalbolag och ett avskaffat investeringsstöd som gör att få bostäder byggs med hyror få vanliga löntagare och pensionärer har råd med. Så ser verkligheten ut på många orter i Sverige. Samtidigt öser staten miljarder på de som redan äger sitt boende och det råder initiativbrist och avsaknad på politik som faktiskt tar itu med bo-orättvisorna.

Det här är en utveckling som pågått i flera decennier. Politiken har backat från sitt ansvar och överlåtit byggande, planering och förvaltning av våra bostäder till marknaden. Nu måste den utvecklingen få ett stopp.

Valrörelsen avgör inte bara vilka som kommer styra i riksdag, regioner och kommuner, utan också vilka politiska frågor och vallöften som kommer stå i centrum under den kommande mandatperioden. I Sverige finns nästan tre och en halv miljon hyresgäster. Av dem är nästan två miljoner röstberättigade. Hyresgäster röstar också i val och kräver att politiken tar sitt ansvar för att garantera människors rätt till en bostad, rimliga hyror och en rättvis bostadsmarknad.

Vår undersökning Hyresgästerna 2022 visar att svenskarna saknar förtroende för att politikerna ska lyckas lösa bostadskrisen men samtidigt visar undersökningen att partierna har många röster att vinna på att på att prioritera bostadspolitiken. Därför riktar vi följande krav mot landets politiker:

 1. Bygg fler bostäder med rimlig hyra. 9 av 10 svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. 200 000 unga bor kvar hemma fast de inte vill. Bostadsbristen hindrar människor att flytta till jobb eller studier, familjer från att bildas och äldre att hitta en anpassad bostad. Det har under lång tid byggts för lite och det som byggs är ofta alldeles för dyrt för människor med normala inkomster. Därför måste staten ta ökat ansvar för finansieringen av bostadsbyggandet. Det statliga investeringsstödet måste återinrättas och utvecklas till ett förmånligt bygglån för att hålla uppe byggandet när konjunkturen viker. Vår senaste undersökning visar att det i särklass viktigaste när människor ska välja bostad är rimliga boendekostnader. Idag kostar en nybyggd hyrestrea i Stockholmsregionen cirka 12 000 kronor. Det är inte rimligt. 

2. Hållbara renoveringar och stopp för renovräkning. 300 000 bostäder från miljonprogramsåren behöver fortfarande renoveras, men det får inte ske på bekostnad av människor och miljö. Idag ställs hyresgäster ofta inför hyreshöjningar på 60 procent eller mer när fastighetsägaren beslutar om upprustning, vilket i praktiken leder till att många inte har råd att bo kvar. Ingen hyresgäst ska tvingas flytta för att hyran chockhöjs när fastigheten rustas upp. Därför behövs statligt stöd till upprustning, stärkt ställning för hyresgäster vid omfattande renovering samt förbättrade möjligheter för bostadsbolag att skattefritt fondera pengar till underhåll. 

3. Rättvisa skatter mellan ägt och hyrt. Staten öser miljarder i skattesubventioner över de som bor i bostadsrätt och villa jämfört med oss i hyresrätt. Som en följd av skatteorättvisan är en nybyggd hyresrätt upp till 2 500 kronor dyrare i månaden än motsvarande bostadsrätt – en kännbar skillnad för såväl barnfamiljer som pensionärer och unga som precis flyttar hemifrån. Dessutom leder den ekonomiska orättvisan till dyrare underhåll av hyresrätter och bidrar i längden till ombildning av hyresrätt till bostadsrätt. Detta trots att majoriteten av samtliga partiers väljare anger att det främst behövs fler hyresrätter när vi bygger nytt. Därför behövs en skattereform som skapar rättvisa mellan ägt och hyrt boende. Införande av låg, fullt avdragsgill moms på hyran och ett avskaffande av fastighetsavgiften på hyresfastigheter skulle göra mycket för att skapa rättvisa villkor mellan upplåtelseformerna.

Bostadsfrågorna har en central plats i våra liv och i samhället. Nu är det dags att de också får det i politiken. För ett hem är inte bara tak över huvudet. Hemmet är en grundsten i tillvaron. Det är platsen där vi återhämtar oss, äter, uppfostrar barn, vårdar relationer, städar, älskar och gör upp semester- och framtidsplaner. Det är platsen som ger förutsättningar för att kunna studera, arbeta, bilda familj och ta makten över sitt liv.

Under den här mandatperioden har vi i Hyresgästföreningen mobiliserat hela vår folkrörelse för att stoppa planerna på att införa marknadshyror i nyproduktionen, och vi lyckades. Inför valet 2022 kommer vi återigen att mobilisera vår rörelse för att sätta stopp för orättvisorna på bostadsmarknaden.