Debatt

Debatt: Miljöpartiet har sålt kolet och tappat väljarna

Bild: Bild: Press

Dagens ETC. Vattenfall får sälja den tyska kolverksamheten. Miljöpartiets regeringsmedverkan ställdes på sin spets. Fel beslut fattades.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Carl Schlyter

Nu har vi sålt kolet och tappat väljarna. Vi hade ett val, att riskera ministerposterna genom att göra kolet till kabinettsfråga och kanske vinna den eller att förlora regeringsmakten. Jag tycker att klimatfrågan och att visa vägen genom globalt ledarskap i hur man hanterar statligt ägda fossila "stranded assets" är en fråga där grön regeringsmakt ställs på sin spets.

Man kan resonera att hade vi inte sålt kolet hade någon annan gjort det, Men om nu Sverige är fast beslutet att hålla i bilan när vi halshugger den globala klimatpolitiken, så är det väl inte vi gröna som ska hålla i yxan?

De flesta gröna partier som satt hårt mot hårt och varit villiga att offra sina ministerposter har antingen lyckats driva igenom systemförändrande reformer eller åkt ur regeringen, men med trovärdigheten i behåll. Flera gånger har de återkommit stärka ur det.

Varför ska vi regera med S om de inte ens ser värdet av (fortsatt) globalt ledarskap i varken människorättsliga frågor eller klimatet?

Dessutom är processen i denna fråga mycket bristfällig. Vi borde haft en öppen och ärlig debatt med alla intresserade, tillsammans hade vi alla kunnat enas om en mer hållbar och bra lösning. Hemlighetsmakeriet är delvis nödvändigt av juridiska skäl, men om vi får en juridifiering av politiken till en nivå där ingen kan aktivt delta i utformandet av avgörande framtidsbeslut så har inte bara klimatet förlorat, då har även demokratin gjort det.

Jag ber ärligt och uppriktigt om ursäkt till alla väljare som trodde på oss när vi ville ha en human flyktingpolitik, bygga på Bromma, stoppa förbifarten, hitta en avvecklingsplan för kolet med tyskarna, göra kärnkraften olönsam, erkänna Västsahara, sluta plundra SJ på pengar, minska övervakningen med mera.

Visst har vi genomfört en hel del politik också, men växelkursen är för dålig när vi får penningpåsar mot strategiska förluster. Vi säljer värderingar på penningpåsar. Varje framgångsrik regeringsmedverkan kräver systemförändrande reformer, de får man bara om man är villig att riskera makten för dem.

Riksrevisionen har kritiserat tidigare regeringar för att inte tillräckligt väl följt upp hållbarhetsmålen i bolagsstyrningen, tyvärr ger detta beslut extra tyngd åt den kritiken.

Inget beslut denna mandatperiod kan kompensera för det faktum att hela världen kommer peka finger åt oss och säga att inte ens en rödgrön regering i Sverige kan enas med tyskarna om en avvecklingsplan, varför ska då vi lämna fossila bränslen i marken?

Dessutom är köparna några som i ena bolaget inte har miljöstyrning. Gemensamt har de halverat avsättningar för återställning av mark och blivit bötfällda för att undanhålla information från konkurrensmyndigheter. De är också mycket aktiva i skatteparadis och tänker öppna de gruvor vi var överens om att stänga.

Det är respektabelt att satsa och förlora, men att inte ens försöka att satsa allt det är svagt. Jag är rädd att vi både späder på temperaturhöjningen och politikerföraktet med detta beslut.

Carl Schlyter