Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Nej, jag likställer inte PKK och IS

Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Sveriges utrikesminister Ann Linde fick häromdagen skarp kritik från Ahmed Karamus som menar att hon och regeringen på många sätt kastar kurderna under bussen för att underlätta ett Nato-inträde. Nu svarar hon.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ahmed Karamus, medordförande för organisationen Kurdistans nationella kongress, påstår att jag i en intervju i Aftonbladet kallat PKK och IS för ”lika hemska terrorister”. Det stämmer givetvis inte. I intervjun, som publicerades den 27 augusti, fick jag frågan om det är en försvårande omständighet för förhandlingarna med Turkiet att svenska riksdagsledamöter i ­somras viftade med PKK-flaggor.

Jag svarade att detta har varit väldigt stort i turkisk media, men att svensk yttrandefrihet och demonstrationsfrihet ger rätt till det och att det är lika tillåtet som att vifta med flaggor från andra terroristorganisationer, som exempelvis IS.

Det är givetvis på inget sätt ett likställande mellan PKK och IS som organisationer.

IS/Daesh har begått fruktansvärda brott och övergrepp, inte minst mot kristna, kurder, yazidier och andra minoriteter. Även Turkiet har drabbats hårt av terrorism från såväl Daesh som andra grupper.

Sverige har varit pådrivande i EU och FN för tydliga åtgärder mot Daesh och för att de ansvariga ska ställas till svars. ­Sverige ingår, liksom Turkiet, i den globala koalitionen mot Daesh. En av parterna på marken i Syrien har sedan länge varit de syriska demokratiska styrkorna (SDF). Detta internationella samarbete fortsätter att vara centralt för att förhindra Daesh återväxt.

Karamus har däremot rätt i att PKK, precis som Daesh, är listat under EU:s terrorismsanktioner. Tyvärr sprider han dock den felaktiga uppfattningen att EU-domstolen skulle ha ansett att denna listning saknar juridisk grund. Det är inte sant. Det finns ingen dom från EU-domstolen som ogiltigförklarar listningen av PKK. Den förlängdes för övrigt senast i juli i år. Den svenska regeringen står givetvis fullt ut bakom listningen.

Den organisation som Ahmed Karasmus företräder är en av flera olika kurdiska organisationer med olika politiska upp­fattningar. Genom Socialdemokraternas och mitt eget mångåriga engagemang för ­kurders fri- och rättigheter har jag många nära kontakter med kurdiska företrädare, i ­Sverige likväl som utomlands. Jag kunde med stolthet se dem alla i ögonen innan den svenska ­Nato-processen påbörjades, och jag fortsätter att göra det idag.

Ämnen i artikeln