Debatt. .

2016-09-27 13:41
Miljöpartiets ekonomiske talesperson Janine Alm Ericson debatterar om budgetpropositionen i riksdagen i Stockholm. Bild: Henrik Montgomery/TT
Miljöpartiets ekonomiske talesperson Janine Alm Ericson debatterar om budgetpropositionen i riksdagen i Stockholm.

MP: Vi är stolta över budgeten

Miljö- och klimatpolitiken är ingen bluff. 25 miljarder kronor är ingen bluff. Dagens ETC räknar på ett missvisande sätt, anser Janine Alm Ericson, ekonomiskpolitisk talesperson (MP).

Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren utgår från miljö- och energibudgetens andel av BNP när de kallar regeringens satsningar för ”bluff” (Dagens ETC 22/9). Detta är ett märkligt sätt att använda siffror, som ger en missvisande bild av regeringens ambitioner på miljöområdet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


För det första, för att detta resonemang ska gå ihop måste statsbudgetens andel av BNP vara konstant även när BNP ökar. Så kan man naturligtvis tycka, men det är knappast ett mått på hur ambitiös en regering är i miljöfrågorna. En bättre metod vore att titta på hur stor miljöbudgetens andel av statsbudgeten är.

För det andra, även om man använder Ehrenbergs och Ljunggrens metod så ökar miljöinvesteringarna. Sedan alliansen styrde har miljöbudgeten ökat med 73 procent. Detta är extremt mycket mer än vad BNP ökade under samma tidsperiod.

För det tredje måste man se till helheten för att få en rättvisande bild av regeringens miljöpolitik. Vi har gjort det dyrare att släppa ut genom en höjning av skatten på bensin och diesel (som också indexeras upp varje år med KPI plus två procent). Och inte minst: vi jobbar internationellt med att styra om Världsbankens och andra utvecklingsbankers investeringar från fossilt till förnybart. Detta rör sig om många miljarder dollar årligen som ska göra nytta istället för skada.

Regeringen har hittills presenterat satsningar på 25 miljarder på klimat och miljö som ska genomföras den här mandatperioden. Det innebär många fler laddstolpar, solceller, bussar och spårvagnar och biogas, och inte minst stora satsningar på förnybar energi och klimatanpassning i några av jordens fattigaste och mest utsatta länder.

Självklart skulle vi gärna se att det var ännu mer, och vi kommer fortsätta kämpa för att det ska bli ännu mer. Men vi är stolta över det vi åstadkommit hittills.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Janine Alm Ericson (MP) 
Ekonomiskpolitisk talesperson, Miljöpartiet