Debatt. .

2019-12-02 10:30
2008 rustades Vällingby centrum upp för tre miljarder kronor. Nu vill den blågröna majoriteten sälja centrumet för en miljard kronor. Bild: Veronica Johansson/SvD/TT
2008 rustades Vällingby centrum upp för tre miljarder kronor. Nu vill den blågröna majoriteten sälja centrumet för en miljard kronor.
Puffetikett
Dagens ETC

Moderat politik skapar spökstäder

Om det privatiseras stängs dörrarna, då bestämmer ägaren. Och det enda sättet en ägare kan tjäna pengar på är att höja hyrorna. Det skriver Kadir Kasirga och Lisa Carlsson (S) om privatiseringen av Vällingby centrum

Vällingby centrum invigdes 1954 som den första stadsdelen efter konceptet: arbete, centrum och bostäder, det vill säga ABC-staden. Konceptet var så lyckat att det kom besökare från uttlandet för att låta sig inspireras av detta samhällsbyggande. En samhällsmodell som även bär ett ideologiskt signum nämligen den socialdemokratiska samhällsbyggarkonsten.

År 2008 återinvigdes Vällingby centrum efter utbyggnad och renovering med en investering på tre miljarder kronor som vi stockholmare har finansierat genom skattemedel. Nu sätter den blågröna majoriteten en prislapp på en miljard kronor. Det visar tydligt deras syn på skattemedel och om Dennis Wedin själv hade ägt ett centrum och investerat tre miljarder, hade han då sålt det för en miljard? I mars 2016 flyttade Kulturhuset Stadsteatern in till det anrika medborgarhuset Trappan. Kultur och föreningslivet har också förstärkts med Kulturskolans nya lokaler och Folkets Hus som har en stor betydelse för förenings- och kulturlivet i Västerort.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vi själva som bor och är aktiva i Hässelby-Vällingby handlar, äter och tar del av kulturlivet i Vällingby centrum. Att det är Svenska Bostäder, ett samhällsägt allmännyttigt bostadsbolag som äger centrumet upplevs som tryggt och positivt av butiks­ägarna som idag är oroliga över beskedet att den blågröna majoriteten i Stockholms stadshus vill sälja Vällingby centrum. Oron bygger helt enkelt på erfarenheter av de tidigare utförsäljningarna av centrum som har lett till kraftigt ökade hyreskostnader och som till slut har lett till tomma lokaler och spökstäder i våra förorter.

Framförallt riskerar nu stockholmarna, genom den blågröna majoriteten att förlora sin möjlighet att kunna påverka utvecklingen av centrum om det privatiseras. När vi äger det tillsammans och det finansieras av skatte­medel har vi rätt till både insyn och medbestämmande. Men om det privatiseras stängs båda dörrarna, då bestämmer ägaren. Och det enda sättet en ägare kan tjäna pengar på är att höja hyrorna, det finns inget annat sätt att gå med vinst på. Och vilken köpare vill inte tjäna pengar? Sedan säljs det vidare för en god peng och nästa privatvärd tar vid som också höjer hyrorna för att sedan sälja efter ett tag. Moderater vill inte att vi äger gemensamt, det är viktigt ideologiskt för dem och den politiken ger oss spökstäder och en urholkad stad där handel bara blir tillgänglig innanför tullarna. Medan vi socialdemokrater ser att ett levande centrum är ett tryggt centrum och det ska vara levande i hela staden. Vi som bor i förorterna ska ha samhälls­service och trivsel där vi bor.

Kadir Kasirga och Lisa Carlsson 
Kadir Kasirga (S), riksdagsledamot Hässelby-Vällingby, och Lisa Carlsson (S), vice ordförande Stadsdelsnämnden Hässelby-Vällingby.