Debatt. .

2018-05-03 15:05
Axel Hallberg / Hanna Lidström. Bild: Press/Grön ungdom
Axel Hallberg / Hanna Lidström.

Miljöpartiet får inte bli för mesiga i klimatpolitiken

Vi måste lyfta blicken och genomföra de stora systemförändringar som krävs idag, för att kunna ha en planet att leva på imorgon.

Miljöpartiets roll är att vara partiet med den mest radikala klimatpolitiken. Våra väljare, och speciellt de unga, har höga förväntningar på Miljöpartiet. Vi ska lyfta blicken och genomföra de stora systemförändringar som krävs idag för att vi ska ha en planet att leva på imorgon.

Vårt parti är det enda i riksdagen med en seriös klimatpolitik, men det räcker inte att vara bäst i klassen – även Miljöpartiets förslag behöver bli mer ambitiösa.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ofta sägs det att Sveriges utsläpp har minskat de senaste 25 åren, men det är inte helt sant. Det som har hänt är att många svenska tillverkningsindustrier har flyttats utomlands vilket har minskat de inhemska utsläppen som syns i den officiella statistiken. Det betyder inte att Sverige är på god väg att rädda världen, tvärt om. Våra konsumtionsutsläpp minskar inte bara för att vi flyttat dem till fabriker i asiatiska länder.

Skulle alla leva som vi i Sverige skulle det krävas drygt fyra planeter. Förutom utsläppen som skapas av vår konsumtion släpper vi också ut väldigt mycket när vi flyger. En resa tur och retur till Thailand motsvarar utsläpp av växthusgaser på strax under två ton per person.

Ska vi nå klimatmålen satta i Parisavtalet måste en persons totala årliga ekologiska fotavtryck ned till just denna nivå innan 2030. Trots detta lämnas även utrikesflygets utsläpp, precis som konsumtionsutsläppen i andra länder, utanför statistiken för de svenska klimatmålen.

Första steget mot att lösa ett problem är att erkänna att man har ett. Sveriges verkliga utsläpp ligger långt ifrån målen satta i Parisavtalet. Ska Sverige ha en uttalad ambition om att vara ett föregångsland i klimatfrågan måste vi våga erkänna våra verkliga utsläpp och ta ansvar för dem. Det är klimaträttvisa.

Som Sveriges enda gröna parti har vi ett ansvar att alltid öka trycket i klimatfrågan. Vi nöjer oss inte med att vara bäst i klassen. Ska vi klara av Parisavtalets tvågradersmål krävs inget mindre än en radikal grön politik. Under Miljöpartiets kongress kommer Grön Ungdom därför att kämpa för att vi börjar inkludera våra konsumtionsbaserade utsläpp såväl som utsläppen för våra flygresor i klimatstatistiken.

Vi vill också att de svenska klimatmålen ändras så att de inkluderar ett mål om att även dessa utsläpp ska ligga på nära noll år 2045.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Grön ungdom 
Hanna Lidström och Axel Hallberg, språkrör för Grön Ungdom