Debatt. .

2016-09-30 03:00
Regeringen satsar stort på att öka kunskapen om immaterialrätt. Hel fel, menar debattörerna. ”Miljoner fildelare kan inte ha fel. Sharing is caring.” Bild: TT
Regeringen satsar stort på att öka kunskapen om immaterialrätt. Hel fel, menar debattörerna. ”Miljoner fildelare kan inte ha fel. Sharing is caring.”

Miljoner till propaganda för att skrämma fildelare

Regeringen lanserar en uppfostringskampanj för att ”värna upphovsrätten”. Det handlar om propaganda, enligt Piratpartiet, som tycker att Sverige nu går industrins ärenden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I kulturbudgeten satsar regeringen 80 miljoner kronor för att öka kunskapen om immaterialrätt. Enligt DN ska Patent- och registreringsverket verka för att sprida kunskap hos allmänheten med syfte att ”värna upphovsrätten”. I praktiken kan vi nog vänta oss propagandakampanjer liknande ”Get it Right from a Genuine Site”, en ineffektiv kampanj som startades 2015 i Storbritannien, driven av upphovsrättsindustrierna själva och finansierad av skattebetalarna, eller det klassiska exemplet: ”You wouldn’t download a car”. Hur sådana kampanjer de facto ska få någon att ändra sitt beteende är oklart. Vad som är klart är att det är ineffektivt spenderade skattepengar.

Men i en uppfostringskampanj från statens sida har man fler vapen än propaganda. Man har i flera år uppenbart försökt skrämma människor till att sluta kulturdela genom hårda straff för de som sätts dit. Miljonskadestånd och fängelsestraff har utdömts, men skadestånden har inte inhämtats, och lär aldrig kunna bli inhämtade heller. De överstiger ofta årslöner för flera decennier framåt.

De är utdömda för att sätta skräck i befolkningen så att vi inte delar mer kultur. Nu har man från lobbyns sida insett att människor fortsatt dela kultur ändå, så då har man fått regeringen att trappa upp sin maktutövning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Förslaget att skapa brottsrubriceringen ”grovt upphovsrättsbrott” är för att kunna döma kulturdelare till ännu längre fängelsestraff, och med längre fängelsestraff i skalan kunna nyttja fler tvångsmedel i sina utredningar.

Det långsiktiga målet är att ändra befolkningens livsmönster. Vi har fel värderingar enligt makten. Staten ska disciplinera folket, som om vi vore störiga barn. Piratpartiet tycker att det är upphovsrättsindustrin och staten som har fel värderingar, och det är de som ska ändra på sig.

Miljoner fildelare kan inte ha fel. Sharing is caring, och propaganda är propaganda även när det är målgruppen själv som får betala för den.

/ Magnus Andersson

Partiledare Piratpartiet

/ Mattias Bjärnemalm

Vice partiledare Piratpartiet