Hoppa till innehållet

Miljöpartiet

Debatt: Miljöpartiet måste växa – så här vill jag att vi gör

Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

Det finns såklart mycket mer att jobba med, med denna plan utgår från fakta vi vet om våra potentiella väljare och är en bra grund att stå på för att kunna öka i opinionen till valet 2026, skriver språkrörskandidaten Linus Lakso.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi behöver börja leva i harmoni med naturen och med varandra. Samtidigt har vi en höger som konstant försämrar miljön och välfärdssamhället, och som ökar de ekonomiska klyftorna. 

Miljöpartiet är ett parti både för dem som oroar sig för den globala livsmedelsförsörjningen om 20 år och för dem som oroar sig över om de kommer ha råd med alla måltider nästa vecka. 

Så varför har inte Miljöpartiet ett mycket högre stöd än idag? 

Jag tror att vi gröna behöver förbättra tre områden för att få ett ökat väljarstöd. Tydliggöra hur stor skillnad det är mellan Miljöpartiet och andra partier när det kommer till att möta klimatkrisen. Enligt forskare som via “Klimatkollen” har granskat partiernas politik finns det bara ett parti som når klimatmålen, Miljöpartiet. De andra är tyvärr inte i närheten. Miljöpartiets klimatpolitik beräknas sänka utsläppen med 25 miljoner ton denna mandatperiod, i enlighet med klimatmålen. Motsvarande siffra för till exempel Socialdemokraterna är -5 miljoner ton och för V är den noll, enligt rapporten. 

Det innebär att en röst på Miljöpartiet gör stor skillnad för miljön. Cirka 20 procent av de rödgröna väljarna sätter miljön som den viktigaste frågan i val av parti enligt Novus. Betydligt fler av dem borde kunna rösta på Miljöpartiet med vetskapen om skillnaden det gör. 

Många är redan övertygade om att Miljöpartiet har den bästa politiken för miljön. Men undrar kanske hur klimatomställningen ska påverka möjligheten att transportera sig på landsbygden, eller om allt kommer att bli dyrare? 

Vi behöver visa att vi tänker på helheten och har en politik som både löser miljökrisen och människors vardagsproblem, att vi kan genomföra en grön omställning som fungerar i praktiken för alla människor i hela landet. 

För att göra det behöver vi hantera klimat- och miljökrisen precis som vi hanterat andra kriser. Till exempel coronapandemin eller finanskriser. Staten behöver ta det huvudsakliga ansvaret och vi skulle behöva satsa lika mycket pengar som vi gjorde under pandemin under tre mandatperioder framåt för att klara omställningen. Det ger oss ekonomiska muskler att till exempel införa Sverigekortet så att man kan resa kollektivt i hela Sverige för 500 kronor per månad. 

Vi behöver också ett leasingstöd för elbilar så att alla som inte kan åka kollektivt kan resa fossilfritt. Samtidigt ska vi investera kraftigt i förnybar energi och gröna tekniker inom industrin som genererar nya jobb och utveckling. Generösa stöd ska kombineras med tydliga krav. Därför bör Sverige fastställa ett slutdatum i enlighet med klimatforskningen för användning av fossila bränslen och en tydlig plan för utfasning.

De flesta som anger att de kan tänka sig att rösta på Miljöpartiet prioriterar också en stark välfärd och en jämlikare fördelning. Människor behöver vara trygga med att vi är starka förespråkare för breda välfärdssatsningar, inte minst inom skolan och vården. Vi behöver omgående sätta stopp för skattebetalarnas förluster i välfärden. Vi har fått en allt för stor ojämlikhet i Sverige, därför behövs också en fördelningspolitik och ökad jämställdhet.

Det finns såklart mycket mer att jobba med, med denna plan utgår från fakta vi vet om våra potentiella väljare och är en bra grund att stå på för att kunna öka i opinionen till valet 2026.