Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Miljöpartiet har slagsida– det är vi som är grönast

Bild: Eddie Löthman/Västtrafik

Dagens ETC.

Samarbetet med de borgerliga har påverkat MP negativt. Sam­tidigt vill V driva grön politik. ­Gärna tillsammans med MP, om de bara tar sitt förnuft till fånga. Det skriver Carina Örgård, regionråd i Västra Götaland.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag är Vänsterpartiet ensamma om att vara ett grönt parti i Västra Götalandsregionen. Vi ser att Miljöpartiet har fått slagsida efter att ha styrt med de borgerliga partierna i åtta år. Vi tycker att det är märkligt att de upplevt ett gott och konfliktfritt samarbete. För under mandatperioden har MP bland annat varit del av att höja biljettpriserna i kollektivtrafiken med nästan 25 procent och röstat emot att utlysa klimatnödläge. 

Nu kan vi konstatera att MP igen vill profilera sig som grönt i ­regionen och det välkomnar vi! Vi i Vänsterpartiet är beredda att ­vända blad och ser möjligheter till ett rödgrönt samarbete efter valet. Vi vill gärna arbeta till­sammans med Miljöpartiet i Västra ­Götalandsregionen om de går från ord till handling när det gäller att ställa om till ett hållbart samhälle. 

Vi är glada över att de har som vallöfte att inte höja Västtrafiks biljettpriser. Vänsterpartiet vågar gå längre och vi har lagt ett budgetförslag för nästa år som både sänker biljettpriset och dessutom utökar kollektivtrafiken. Miljöpartiet har hittills inte ställt sig bakom det och inte heller vårt förslag om att erbjuda månadsavbetalning på årskort hos Västtrafik. 

Men när vi föreslog att regionen utlyser klimatnödläge, för att låta klimatfrågorna genomsyra alla regionens beslut, var MP emot. Och än så länge har det borgerliga styret låtit regionens koldioxidbudget ha noll påverkan på vilka beslut som tas. Enbart den ekonomiska sidan har fått styra. Men Miljöpartiet de gröna säger nu att de vill låta regionens koldioxidbudget få större tyngd i fram­tiden, vilket vi ser positivt på.

Vi Vänsterpartiet har i vårt förslag till budget nästa år 1,5 miljarder mer till vården jämfört med de andra partierna. Det behövs för att kapa köerna, ge personalen i vården bättre arbetsvillkor, högre löner och prioritera eftersatta områden som psykiatrin och förlossningen. Här är vi och MP klart överens om att vi behöver nya arbetstidsmodeller för återhämtning och en bättre, sammanhållen förlossningsvård. 

Vänsterpartiet kan presentera många bra förslag om röd politik för en grön framtid i Västra Götaland. Vi vänder oss till alla som kan rösta i regionvalet och ger löften som våra väljare kan lita på. Vi ser att det finns ett behov av en stark grön politik och samarbetar gärna med Miljöpartiet om de är beredda att lämna det borgerliga styret och hitta tillbaka till en mer progressiv miljöpolitik. 

Imorgon finns Vänsterpartiet Västra Götaland på den blå val­sedeln. Vi vågar gå före!

Ämnen i artikeln