Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Miljöpartiet har inga svar om kriminaliteten

Bild: Faksimil Dagens ETC, Press Samtiden.nu, Johan Nilsson/TT (montage)

Dagens ETC.

Jag talar om polisens metoder och de ska naturligtvis tillämpas överallt i landet. Det är miljöpartisten som hela tiden börjar tolka in hudfärg och bakgrund, skriver Dick Erixon på SD:s tidning Samtiden i en replik till Martin Marmgren (MP).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Replik på: SD-Erixons krav på mer våld vore en katastrof för Sverige

I Dagens ETC (13/1) menar miljöpartisten Martin Marmgren att mina krav på resolut agerande från polisen skulle förvärra problemen med gängkriminaliteten. Men min linje har inte prövats, det har däremot Miljöpartiets – vilket enligt Marmgren själv lett till ”en krissituation” för Sverige.

Efter att dömt ut min ledare i Samtiden.nu som ”tafflig text” håller han i sak med mig: ”polisen ska aldrig backa”.

Upprinnelsen till min ledare var att Dagens Nyheter i sin rapportering om alla skjutningar och sprängningar under jul- och nyårshelgerna i Stockholm utförts trots att polisen funnits ”mycket nära brottsplatsen”. Enligt Dagens Nyheter tolkar polisen själva detta som att gärningsmännen ”inte ens drar sig för att slåtill när polis är i närheten”.

Alltså: gängkriminella är inte rädda för polisen. 

Marmgren hävdar att ”udden är som vanligt riktad mot invandrare”. Det finns inga sådana antydningar i min text om att polisen måste bryta kriminellas dominansbeteende. Malmgren skriver att ”ingen tror väl att han vill att det arbetssättet ska tillämpas påpersoner som Erixon själv… beter sig illa på fyllan?” Detta avslöjar Malmgrens egna fördomar. Jag talar om polisens metoder och de ska naturligtvis tillämpas överallt i landet. Det är miljöpartisten som hela tiden börjar tolka in hudfärg och bakgrund, inte jag.

Den ideologiska skillnaden mellan konservativa och MP handlar om hur trygghet pågatorna ska uppnås. Miljöpartister som Marmgren hävdar att polisen kan skapa trygghet utan att kväsa gängens dominansbeteende och nåkontroll utan att aktivt gripa in med våldskapital. Men den linjen har ju MP haft nära åtta år på sig i regeringsställning att tillämpa. Om MP hade rätt borde ju våldet i samhället minskat de senaste åtta åren – inte såsom skett: ökat kraftigt.

Därför duger det inte att säga att hårdare ingripande från polisen leder till ”spiral av utanförskap” och att det ”göder insocialisering”. Det är med MP i makten vi sett just en sådan utvecklingen.

Det är dags att gå från ”lågaffektivt bemötande” som så fullständigt misslyckats, till hårdare tag.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00