Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Militärmanövrar förstör miljön

Pansarskytteförband på övningen ”Våreld”
Pansarskytteförband på övningen ”Våreld” Bild: Foto: Magnus Hjalmarson Neldeman/SvD/TT

Dagens ETC.

DEBATT.Efter den förberedande övningen ”Våreld” i Kvarn och pansarregementet i Skövde är det dags för Natoman­övern ”Trident Juncture” 25 oktober till 7 november.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

 Den äger rum i Nordsjön, Nordnorge och hela Nordkalotten och Östersjön/ Bottenhavet med 45 000 solda­ter från 30 länder inklusive det förment alliansfria Sverige. Den deklarerade förutsättningen är att Ryssland anfallit Norden.

Som vi skrivit förr är det osan­nolikt att ryssar är så korkade att de ger sig på resten av västvärl­den med dess redan femton­faldiga militära överlägsenhet. Snarare är det västs avsikter vi ska vara oroliga för. I manövern deltar 60 fartyg, 150 flygplan och 10 000 markfor­don, allt propagerat som ”The Nato Response Force”. Vi säger snarare Attack Force.

Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  

De flytande, flygande och landgående militära kolosserna drar förstås flygfotogen och dieselbränsle. Under två veckor kommer hela vår nationella koldioxid­ och annan förore­ningsbesparing att förslösas. Ta bara Stridsvagn 122 som rullar för jämnan i Sverige. Vagnen väger tom 57 ton och med am­munition med mera 62 ton. Den drar på landsväg 340 liter diesel på tio mils körning, i terräng 530 liter på samma sträcka. Redan på tomgång drar den 12,5 liter i tim­men. Pansarbandvagn 302 väger 14 ton och drivs av 270 hästkraf­ters diesel.

Multiplicera dessa siffror med de 10 000 markfordon det hand­lar om, inklusive rätt många lastbilar med tung last. Lägg därtill överljudsflyg­planens bränsleförbrukning per minut. JAS 39 gripen har en startvikt upp till 16 ton. (ingen uppgift finns utöver gamla Viggens 25–30 liter i minuten.) Glöm inte ubåtarna och de flytande pansrade vidundren...

Räkna sedan in den vatten-­, mark-­ och vägförstöring som axeltryck, bombkrevader och serier av metalliska och andra kemiska föroreningar åstadkommer och multiplicera med antalet stora militärövningar per år (bara i Sverige fyra–fem...). Vem blir då motiverad att ransonera bilre­sandet och semesterflygandet för klimatets skull? Och vem tror att fredlig samexistens är möjlig, när kall entlighet, ekonomiska sanktioner och krigspropaganda dagligen signalerar den raka vägen till utplåning? Vi skriver ändå!