Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Militärmakten övar utan klimatångest

Sjömän från amerikanska flottan, ombord på skeppet USS Mount Whitney som deltog i Baltops 2018.
Sjömän från amerikanska flottan, ombord på skeppet USS Mount Whitney som deltog i Baltops 2018. Bild: Foto: Christine Olsson/TT

Dagens ETC.

Med 44 fartyg och ett 40-tal stridsflygplan pågår just nu en stor militärövning för flera olika nationer i södra Östersjön. Medan vi civila uppmanas att minimera våra utsläpp kan försvarsmakten dundra på, skriver debattörerna Kerstin Dahlberg och Eva Ekelöf. Försvaret svarar direkt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sedan några dagar – i denna ljuva sommartid –  är kust, hav och luft kring södra Östersjön invaderat av Natos militära styrka. Som värdland lånar Sverige villigt ut vår miljö på, ovan och utanför Ravlunda skjutfält.

Det är en gigantisk övning med 12 000 personer, 44 örlogsfartyg, ett 40-tal stridsflygplan och därutöver helikoptrar, som dag och natt ska öva lågflygning över oss. Ledda av chefen för den amerikanska flottan. Information finns att hämta på Natos och svenska försvarsmaktens webbsidor. Där står däremot inget lättillgängligt om hur detta kommer att påverka miljö och klimat.

Medan vi civila uppmanas att minimera utsläpp, helst sluta flyga eller åtminstone miljökompensera, köra bil mindre och i stället cykla till jobbet, köpa begagnade kläder för att minska utsläppen av växthusgaser, verkar militärmakten leva i en parallell värld utan klimatångest eller flygskam.

Vi har all rätt att ställa frågan om det alls görs någon miljökonsekvensbeskrivning för Baltops 2019 – detta krigsspel i vår närmiljö.

Vilka bränslen används för stridsflygplanen och hur miljökompenserar försvarsmakten? Vilka krav ställs på den och på de 18 länder som ska delta i denna mastodontövning, som för övrigt endast är en av många i vårt land och på andra håll.

Tas det överhuvudtaget någon klimathänsyn eller är de militära aktiviteterna överordnade klotets överlevnad

Dessa frågor vore det högst rimligt att få svar på i en tid när barn och unga tvingas utebli från skolan för att överhuvudtaget få vuxna att vakna upp och att förmå politiska beslutsfattare att börja agera, fatta beslut i rätt riktning.

Klimathotet som med rätta oroar de unga kan inte vara ett ok, som enbart ska tynga det civila sam­hället och civila individer.

Helhet och transparens är ord som gärna bollas i politiska sammanhang. Ska de orden tas på allvar i klimatsammanhang måste även militärkomplexet ingå. Vad finns att försvara med alla bomber, missiler, raketer och soldater om jorden inte längre är beboelig?

Enbart i Sverige avsätts fem gånger så mycket i pengar för den militära budgeten som till åtgärder för att stoppa klimatförändringarna. 49,3 miljarder jämfört med 9,8 enligt regeringens budget 2018, utgiftsområde 6 respektive 20. Det är inte troligt att fördelningen är mera till klimatets fördel i övriga länder som nu dundrar fram i södra. Storövningar i Rysslands närhet ökar givetvis rysk oro och misstänksamhet och därmed ökar även deras storövningar i Östersjön. En uppåtgående spiral av osäkerhet, otrygghet, klimat- och miljöskadlig aktivitet.

Det är hög tid att ställa krav på tydlig redovisning av militärövningarnas klimatpåverkan. Militären kan inte tillåtas att agera som om de hade ett eget klot där egna regler gäller.

Samma krav måste gälla för den som för civilsamhället och minst lika stor budget avsättas för klimatåtgärder som för krigs­maskineriet.

///

Kerstin Dahlberg

Eva Ekelöf

Boende i Maglehem

Svar direkt: För din trygghet och säkerhet, tillsammans med andra

Försvaret agerar inom ramen för rådande miljölagstiftning, svarar Jan Pålsson, chef för militärregion Syd.

Baltops är en multinationell marinövning som i många år genomförts i Östersjön. Syftet är att samöva den marina förmågan i denna del av Europa. Sverige deltar regelbundet i denna och andra liknande övningar på uppdrag av regeringen. Länderna som deltar i denna övning delar Sveriges syn på västliga demokratiska värderingar. För nationerna som deltar i Baltops är det viktigt att säkerhetspolitiskt markera Östersjön som ett öppet hav där fria handelsvägar till sjöss och i luften är garanterade och säkrade.

Försvarsmakten likt andra statliga myndigheter utövar sin verksamhet utifrån styrningar av riksdag och regering. Försvaret agerar inom ramen för rådande miljölagstiftning. För att genomföra verksamhet vid våra övnings- och skjutfält krävs miljötillstånd som reglerar verksamheten utifrån ett miljöperspektiv. Försvaret har ett väl utvecklat miljötänk som ständigt förbättras. Miljöfrågor i ett vidare perspektiv är väl inordnat i våra ordinarie processer. Som kuriosa kan nämnas att för några veckor sedan stod försvaret värd för en internationell militär miljökonferens i Stockholm, vilket kommer att upprepas inom kort. En god miljö är viktigt för försvaret och dess medarbetare. Många tar anställning i försvaret för att få möjlighet att vistas i naturen under arbetstid.

De skånska övnings- och skjutfälten har genom Södra skånska regementet P 7, en särställning vad gäller natura åtgärder. Här samarbetas intimt med bland annat länsstyrelsen i Skåne, Lunds universitet samt andra intresseorganisationer för att behålla den biotopiska mångfalden och tillse att det vilda djurlivet med dess artrikedom kan utvecklas. Detta miljötänk har en lång historisk tradition. Ravlundarådet är ett bra exempel på en sammanslutning som funnits sedan 1940-talet och består av rådgivare till chefen P 7 för att bibehålla och utveckla Ravlunda skjutfält till en plats där miljöaspekter väl harmoniseras med en modern övningsverksamhet för landet försvar. Den verksamhet som man planerar att genomföra på Rinkaby- och Ravlunda skjutfält ligger väl inom rådande miljötillstånd. Övningen Baltops markerar också Sveriges ståndpunkt att Östersjön är ett fritt hav och att vi vill leva i fred med våra grannar och utveckla handel och samarbetet länderna emellan. Östersjön är viktigt för transporter och utvecklingen av näringsliv och handel inom EU. Genom gemensam övningsverksamhet markerar att vi vill att det ska bestå och länderna är beredda att försvara sina länder, demokratiska styrelseskick och det liv som medborgarna valt att leva.

///

Öv Jan Pålsson

Chef Militärregion Syd