Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Mens är blodigt allvar

För många flickor innebär den första mensen att livet förändras på en natt. De skambeläggs, trakasseras och vissa tvingas till giftermål. Därför är det vitalt att prata om mens när man diskuterar flickors  rättigheter, menar debattören.
För många flickor innebär den första mensen att livet förändras på en natt. De skambeläggs, trakasseras och vissa tvingas till giftermål. Därför är det vitalt att prata om mens när man diskuterar flickors rättigheter, menar debattören. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Flickor som tvingas gifta sig, bli gravida och sluta skolan. Flickor som skambeläggs och trakasseras. Det här är konsekvenser som drabbar miljontals flickor världen över när de får sin första mens. Mens är en nyckelfråga för flickors rättigheter, global utveckling och jämställdhet, skriver Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige, på internationella mensdagen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Efter ett år med pandemin har utvecklingen för flickors rättigheter tagit stora kliv bakåt. Men vare sig en flicka befinner sig mitt i en pandemi eller på flykt från en konflikt så kommer mensen varje månad. Varje dag har hundratals miljoner flickor och kvinnor runt om i världen, men trots att det är en naturlig del av livet innebär mensen svåra konsekvenser för många.

I vårt arbete ser vi dagligen hur effekterna av covid-19 påverkar flickor världen över. Pandemin – och det faktum att många lever i helt nedstängda samhällen – har inte bara inneburit att flickor utsätts för våld och övergrepp, ofta inom den egna familjen. Covid-19 har även inneburit en ökning av barnäktenskap, könsstympning och tonårsgraviditeter och många flickor kommer aldrig att återvända till skolan när den väl öppnar igen. En hel generation flickor riskerar att fastna i fattigdom och utanförskap.

Hur spelar då mens in i detta? Mens ses ofta som ett tecken på att flickor blir kvinnor och därmed redo för både äktenskap och barnafödande. Att flickor gifts bort när de får mens beror bland annat på att familjer till varje pris vill undvika att flickan blir gravid utanför äktenskapet och därmed riskerar att dra vanära över familjen. Det handlar alltså i själva verket om att kontrollera och begränsa flickors sexualitet och egna val.

I många länder där Plan International arbetar ser vi hur första mensen innebär att en flickas liv förändras över en natt. Hon får sin frihet begränsad, ses som redo att giftas bort och tvingas ofta sluta skolan. Många gånger får flickor heller inte information om vad mens är vilket kan leda till både rädsla och oro.

Det finns mängder av tabun och föreställningar kring mens som gör att flickor som får mens både skambeläggs och trakasseras. I vissa områden isoleras flickor och kvinnor som har mens från resten av familjen. På andra håll förbjuds de att vidröra mat när de har mens – eftersom mens ses som både smutsigt och skamligt och flickor och kvinnor som orena när de har mens.

Pandemin har gjort mensen till en ännu större utmaning för många flickor. Satsningar på sexuell och reproduktiv hälsa – inklusive information om mens och tillgång till mensskydd – har prioriterats ned när redan svaga hälsosystem ställt om för att klara covid-19-krisen. Familjer har dessutom fått en försämrad ekonomi samtidigt som mensskydd och andra basvaror blivit dyrare i många länder. Det gör att många flickor blir utan mensskydd när föräldrar istället måste använda pengarna till mat och andra förnödenheter.

Dessutom var skolan den plats där många flickor tidigare fick både information om mens och vad som händer med kroppen under puberteten och tillgång till moderna mensskydd. Nu är många skolor stängda på grund av pandemin och flickor är i stället isolerade i sina hem.

Att prata om mens är centralt för flickors rättigheter och kampen mot barnäktenskap – en fråga som inte försvinner för att vi är mitt i en pandemi och där vi nu ser allvarliga bakslag.

Därför kräver vi på Plan International Sverige:

1. Att insatser för flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter erkänns som livsviktiga och prioriteras och resurssätts därefter. Här ingår tillgång till mensskydd och rent vatten liksom tillgång till preventivmedel, mödravård, förlossningsvård samt stöd och vård efter våldtäkt.

2. Att svenska regeringen står stadigt och fortsätter att lyfta jämställdhetsperspektivet i coronakrisen i internationella sammanhang. Här krävs dessutom ett tydligt åldersperspektiv för att inte tonårsflickor ska hamna mellan stolarna, då deras behov skiljer sig från yngre barns och vuxna kvinnors. Satsningar på alternativa sätt att nå och stötta tonårsflickor i de fall skolor, vårdinrättningar och lokal service håller stängt är extra viktigt.

3. Satsa öronmärkta biståndsresurser på barns och ungas tillgång till sexualundervisning och rådgivning och verka för ökad kunskapsspridning genom utbildning, sexualundervisning och bredare samhällsinformation till alla grupper och åldrar – inte minst för att kunna bryta tabun och stigman runt mens.

00:00 / 00:00