Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Med lokalt engagemang stoppar vi fascismen"

Frontbanderollen i den 16 000 personer stora demonstrationen i Kärrtorp 22:a december.
Frontbanderollen i den 16 000 personer stora demonstrationen i Kärrtorp 22:a december. Bild: Foto: Linje 17

Dagens ETC

Det etablerade samhället har mycket att lära av det lokala motståndet, skriver debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I fyra år har Nätverket Linje 17 samlat boende i söderort i Stockholm för gemenskap och rättvisa enligt uppmaningen ”tänk globalt, agera lokalt”. Det etablerade samhället har mycket att lära av det lokala motståndet, skriver debattörerna.

Morgonen efter valet för fyra år sedan, när alliansen vann valet och Sverigedemokraterna gjorde intåg i riksdagen, bestämde vi oss för att göra något åt vanmakten och hopplösheten. Vi samlade det lokala engagemang vi visste fanns i vårt närområde och tog reda på vad vi kunde göra tillsammans.

På ett stormöte bildades Linje 17, ett nätverk för personer och fristående grupper som förenades av en vilja att förändra världen med start i södra förorterna. I nätverket finns bland annat öppna matlag, stadsnära odlingar, en sportklubb, föredragsserier, grupper som arbetar med likabehandling i förskolor och skolor och praktiserar praktisk solidaritet med fattiga EU-migranter.

När en storbrand härjade i Skarpnäck hösten 2012 var det aktivister från Linje 17 som snabbt fick till stånd en mötes­plats för de drabbade och organiserade nödhjälp. När nazister i december förra året attackerade den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp, som Linje 17 Mot Rasism arrangerade, var det aktivister från nätverket som tillsammans med andra organiserade antifascister avvärjde hotet och drev nazisterna till skogs. Veckan därpå samlades 16 000 personer för att manifestera mot hat och rasism. Det hölls solidaritetsmanifestationer i hela landet, hälsningar strömmade in från hela världen och Linje 17 blev en symbol för lokalt engagemang och anti­fascistisk organisering.

Nätverk som Linje 17 är av avgörande betydelse för att demokratin ska fungera. Där prövas demokratins värderingar i vardagen och former för praktisk solidaritet. Där byggs infrastruktur och beredskap att agera snabbt när så krävs, men här odlas också det vardagsnära och långsiktiga engagemang som utgör motstånd mot de rasistiska och fascistiska krafter som har vuxit i Sverige och Europa.

Den här veckan fyller Linje 17 fyra år. Istället för att fira kommer vi att samlas för att än en gång försöka greppa den politiska verklighet som söndagens valresultat är ett bevis på. Det är uppenbart att parlamentarismen inte räcker till.

I förorterna har den lokala organiseringen exploderat – en trend vi ser även utanför storstäderna med miljögrupper, hembygdsföreningar, idrottsföreningar och aktiva byalag. Organiseringen finns där. Det vi vill se, det vi kommer arbeta för, är att bygga starka solidariska nätverk sinsemellan. Det aktiva och öppna samhället växer underifrån. Det är politik på riktigt och allas vårt ansvar, för sjutton!