Debatt. .

2016-01-15 03:00
Bild: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

Många män tror sig ha rätt till kvinnors kroppar

Gudrun Schyman hade rätt. Det är samma struktur och samma norm som driver svenska, tyska och män av andra ursprung att förgripa sig på och förnedra kvinnor och flickor, skriver Patrice Soares.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

De senaste dagarna har vi i tidningar och sociala medier läst mycket om de fruktansvärda massövergreppen på tjejer och kvinnor i Köln, Kalmar och Stockholm. Män och pojkar som tafsat, trakasserat och ofredat flickor och kvinnor. Det finns inga ursäkter till det inträffade. Inga men. Men däremot finns en massa män. För vad förövarna har gemensamt är just det att de är män.

Att män förgriper sig på kvinnor är tyvärr inget nytt fenomen. Slagen dam-utredningen från 2001 visade att 56 procent av alla svenska kvinnor mellan åldrarna 15 och 65 år någon gång under sitt liv blivit utsatta för någon form av sexuellt våld. Det sexuella våldet är med andra ord utbrett i Sverige. Och som Jiang Millington skrev i Expressen den 9 januari blir kvinnor med asiatiskt ursprung i ofta öppet sexualiserade och kränkta av svenska killar. Det är heller ingen nyhet att varje år åker tusentals svenska män till Thailand för att köpa sex av flickor och kvinnor.

Och samtidigt som det rapporteras om hur invandrargäng förgrep sig på kvinnor i Köln på nyårsafton är det viktigt att inte glömma att tusentals tyska män förgriper sig på tyska kvinnor varje dag, året runt, när de köper sex. Särskilt tydligt är detta just i Köln där Europas största, 11 våningar höga, bordell (Pascha) ligger. Detta sker lagligen, med tyska statens goda minne. Inte bara på nyårsafton utan varje dag. Året runt. År efter år.

Varför begår då män dessa övergrepp? Svaret tror jag ska sökas i mansrollen. Många män i Sverige och andra länder tror sig ha rätt till kvinnors kroppar. Vi ser det inte minst i antalet anmälningar om våldtäkter och ofredande. Många pojkar och män ser också upp till ”alfahannen” som ”lägrat” många kvinnor som en cool kille, en kung, en kille som äger. På samma sätt som samma grabbgäng ser ner på tjejer med en frigjord sexualitet som en slampa, hora, madrass.

Gudrun Schyman hade rätt. Det är samma struktur och samma norm som driver svenska, tyska och män av andra ursprung att förgripa sig på och förnedra kvinnor och flickor.

Patrice Soares 
Sitter i styrelsen för Kvinnojouren i Lund