Debatt. .

2017-11-08 02:22
  • Ann-Margarethe Livh (V) och Clara  Lindblom (V). Bild: Fredrik andberg/TT
    Ann-Margarethe Livh (V) och Clara Lindblom (V).
  • Yogi Andersson.
    Yogi Andersson.

M-beslut om marknadshyra drabbar fattigpensionärerna

”Det vi behöver är många fler hyresrätter med rimliga hyror.”

Nyligen beslutade Moderaterna på sin partistämma att ställa sig positiva till marknadshyror. Om Moderaterna kommer till makten kan det alltså innebära att hyrorna höjs för hundratusentals människor. Värst blir det för dem som redan i dag har svårt att betala hyran, fattigpensionärerna.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Om vi skulle införa marknadshyror i Sverige innebär det att de kollektiva hyresförhandlingar vi har idag ersätts med individuella förhandlingar. Det är uppenbart att den starkare parten, alltså landets hyresvärdar, skulle tjäna på den typen av förändring och att hyresgästerna skulle bli förlorarna. Det är ingen nyhet att vi har bostadsbrist i stora delar av landet och när många vill ha något som det finns för lite av, som hyresrätter, så kommer konsekvensen bli att hyrorna går upp. Det kommer att slå hårdast mot dem som redan i dag har det tufft. En pensionär som kanske har bott i samma lägenhet en stor del av sitt liv kan bli tvungen att flytta.

Vi tar Stockholm som exempel. Enligt en rapport från Hyresgästföreningen från 2015 kommer hyrorna att höjas i genomsnitt 63 procent i Stockholms stad om marknads­hyror införs. I innerstaden kommer många hyror att fördubblas. Men hyrorna kommer att gå upp mycket också i förorten. I Skärholmen, en förort i södra Stockholm, kommer den som i dag har en hyra på 5 000 kronor i månaden i stället att få betala cirka 7 900 kronor om marknadshyror införs. Det är en mycket stor höjning som de allra flesta inte har råd med.

I Sverige lever hundratusentals äldre under fattigdomsgränsen. Många gör det fastän de arbetat ett helt liv. Hur ska Sveriges fattigpensionärer, som redan i dag har svårt att klara sig, ha råd att bo kvar i sina hem om Moderaterna kommer till makten och faktiskt genomför det beslut som fattades på M-stämman?

Marknadshyror är bra för den som inte har en bostad men som har en hög lön och därför har råd att betala en hög hyra. Men det är katastrof för alla andra bostadssökande och hyresgäster. Andra länder som har marknadshyror brukar därför bli tvungna att bygga specialbostäder till fattiga som aldrig kommer att ha råd med en vanlig lägenhet. Så vill vi inte ha det i Sverige.

För att bekämpa bostadsbristen behöver vi i stället ett ordentligt statligt investeringsstöd för att kunna bygga många fler hyresrätter och förmånliga statliga lån till den som vill investera i hyresrätter. Det är förslag som, till skillnad från högre hyror, faktiskt kan leda till att fler får ett eget hem.

Alla ska ha råd att bo, även den som är fattigpensionär. Det vi behöver är många fler hyresrätter med rimliga hyror – inte marknadshyror.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ann-Margarethe Livh (V), Clara Lindblom (V) 
Bostadsborgarråd Stockholm, Äldre- och personalborgarråd Stockholm.