Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Lösningen är inte att legalisera övergrepp

”Vår lagstiftning är inte anpassad för att hjälpa alla. Men lösningen är inte att legalisera övergrepp,” skriver debattörerna.

”Vår lagstiftning är inte anpassad för att hjälpa alla. Men lösningen är inte att legalisera övergrepp,” skriver debattörerna.

Bild: Isabell Höjman/TT

Dagens ETC.

Nej, sexköpslagen är inte perfekt. Ja, det är ett problem att prostituerade stigmatiseras trots att de är offer för torskarnas utnyttjande. Men lösningen är inte att ge upp och tillåta betalda övergrepp, skriver Ung vänster i Skåne.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Var sjunde man är positivt inställd till sexköp och var tionde man har någon gång betalat för ett övergrepp, detta samtidigt som en ­majoritet av prostituerade lever med PTSD. Sexköp är inget annat än ett uttryck på mäns våld mot kvinnor, kalla det vad det är: ­betalda övergrepp.

Sveriges sexköpslag fungerar enligt något som kallas den nordiska modellen där kvinnan som blir utsatt för ett övergrepp inte kriminaliseras utan det är mannen som utnyttjar henne som gör något fel, skulden läggs på förövaren och inte på offret. I länder vars sexköpslag är organiserad på ett annat sätt ökar antalet traffickingoffer exponentiellt. I Sydney fyrdubblades antalet bordeller de första åren efter att sexköp avkriminaliserades och i Danmark är människohandel för sexuella ändamål fyra gånger högre än i Sverige, trots att Sveriges befolkning är dubbelt så stor.

I Sverige har vi sett en annan trend. Efter att sexköpslagen introducerades 1999 har människo­handeln för sexuella ändamål minskat – färre kvinnor och flickor blir utsatta idag.

Trots de tydliga siffrorna har frågan om betalda övergrepp börjat komma upp på tapeten igen. Vissa argumenterar för att legalisera sexköp, andra för att utvisa kvinnor som är fast i människohandel – två otroligt hemska förslag. Det finns många problem med dessa resonemang. För det första vore det förkastligt att legalisera sexköp eftersom det inte går att försvara torskar. En man som har full förståelse för att personen han vill ha sex med inte samtycker men som på ett artificiellt sätt försöker tvinga fram ett samtycke, kommer att vara fortsatt medveten om det saknade samtycket genom hela akten. Med andra ord är han helt okej med tank­en på att ha sex med någon som inte vill. Detta är inte långt från vad vi skulle kalla en solklar våldtäkt.

Det finns heller inga tecken på att den sexköpspositiva synen skulle minska stigmatiseringen av våldsutsatta prostituerade. Många sexarbetare uppger att de blir hårt bemötta av omvärlden och av professionella på grund av just stigmatisering. Till exempel möter de ofta ingen empati inom vården eller av polisen, eftersom jobbet associeras med negativa stereotyper. Du har valt det här själv. Du valde att sätta dig i en situation där du blev utsatt för våld och övergrepp. Det är ditt fel.

Det liberalfeminismen och konservatismen har gemensamt är att de skapar en extremt orättvis syn på kvinnor och tjejer i kommersiell sexuell exploatering. Människor som utsätts för brott är offer, men människor som valt en farlig karriär får skylla sig själva eller byta jobb. Genom att trivialisera och normalisera kommersiell sexuell exploatering vänder vi skulden på offret istället för på förövaren.

Det finns andra betydligt mer effektiva lösningar på problemet än legalisering av sexköp. Nyckeln ligg­er i utbildning hos rättsväsendet och vårdpersonal. Vi behöver också utökad sexualutbildning i skolan, mer pengar till kvinnojourer och en bättre beroendevård. Socialtjänsten behöver drastiskt förändra sin syn på prostitutionens offer.

Många kvinnor kommer till Sverige för att de vill, men luras eller lockas till prostitutionen av hallickar som ser sin chans att tjäna på deras utsatthet. I nuläget ignoreras marginaliserade kvinnor, rasifierade och invandrade helt av lagstiftningen. De har inte möjlighet att anmäla hot, övergrepp eller annat våld då de ofta löper risk att omedelbart och utan rättsprocess eller chans att få söka uppehållstillstånd tvingas lämna landet.

Även kvinnor som har ett uppehållstillstånd är i fara för att anmäla ett betalt övergrepp, på grund av Tidöavtalet som vill utvisa person­er med bristande vandel. Dessa utvisningar kommer leda till att kvinnor som är i en redan utsatt situation inte kan anmäla sina övergrepp eftersom de riskerar att bli straffade och utvisade.

Vår lagstiftning är inte anpassad för att hjälpa alla. Men lösningen är inte att legalisera övergrepp. Vi måste istället se över hur polismyndigheten arbetar med utsatta kvinnor. Polisen måste få en bättre utbildning i sexualbrott och dess offer. För att trygga livet för utsatta kvinnor måste vi också återinföra det permanenta uppehållstillståndet, stoppa angivningssamhället, skapa fler trygga jobb för kvinnor och förbättra beroende­vården. Ung vänster Skåne kräver ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor, oavsett hur våldet ser ut.