Debatt

Debatt: Låt våra barn resa fritt på sommarlovet

Sommarlovskortet visar att det är möjligt att göra kollektivtrafiken avgiftsfri.
Sommarlovskortet visar att det är möjligt att göra kollektivtrafiken avgiftsfri. Bild: Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT

Dagens ETC. Alla de pengar som regeringen gav region Stockholm förra året för att alla barn ska kunna resa fritt med kollektivtrafiken på sommarlovet användes inte. Använd dem i år för ett rättvisare sommarlov, skriver Anna Sehlin (V), oppositionsråd.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Anna Sehlin (V)

Nu börjar sommarlovet med härliga lediga dagar för alla skolelever. Förra året fick Vänsterpartiet igenom sommarlovskortet i förhandlingar med S-MP-regeringen. Målet var att alla barn och ungdomar skulle kunna resa fritt med kollektiv­trafiken under sommarlovet. Region Stockholm fick 80 miljoner kronor av regeringen till detta men använde bara drygt hälften av pengarna. 46 miljoner. Hur mycket pengar blir det över? Det är enkel matematik.

Jag undrar vad moderaterna Irene Svenonius och Kristoffer Tamsons hade för betyg i matematik när de gick i skolan? Var är barnens pengar? 

Region Stockholm redovisade förra året ett ekonomiskt resultat på 2,2 miljarder kronor. Ändå har Moderaterna tagit barnens pengar och lagt dem på hög. För dem som tror på liberalismens idé om The Economic man, kan man inte ge bort något gratis.

Mer förvånande är att MP gör det svårare att resa klimatsmart. De borgerliga partierna sitter i majoritet i Region Stockholm tillsammans med Miljöpartiet. Trots att MP har pratat väl om sommarlovskortet så blir det inget. Istället har de höjt priset på SL-kortet.

Majoriteten av stockholmarna har mycket lägre lön än heltidspolitikerna i landstingshuset. En flerbarnsfamilj på Järvafältet kanske inte har råd med SL-kort till sina barn. Alla föräldrar har inte bil eller tid att skjutsa sina barn till olika aktiviteter.

Om vi ska klara klimatmålen så måste fler resa kollektivt. Sommarlovskortet visar att det är möjligt att göra kollektivtrafiken avgiftsfri. Vårt mål är att kollektivtrafiken ska vara gratis för alla. Dagens ETC har räknat på vad det skulle kosta om SL-kortet finansierades med skatten. För en stockholmare med en lön på 40 000 kronor skulle det innebära en skattehöjning med 765 kronor. För den som tjänar 20 000 kronor blir det 354 kronor. Ett månadskort kostar idag 890 kronor. De flesta skulle alltså tjäna på en skattefinansierad kollektivtrafik.

Vänsterpartiet vill även att pensionärer ska få resa fritt med SL i lågtrafik. Självklart ska det gå att resa med SL-kortet på skärgårdsbåtarna. Alla har inte råd med dyra båtbiljetter på semestern. Stockholms skärgård är vacker och den borde alla få ta del av. I Göteborg kan alla resa med båt ut i skär­gården med Västtrafik.

Vänsterpartiet tycket att varenda unge ska kunna åka och bada. Barn och ungdomar ska kunna ta bussen, tunnelbanan eller pendeln för att träffa kompisar, spela fotboll och ta del av Stockholms rika kulturliv. Vi tror på ett samhälle för alla, inte bara för de rika.

Vad var rätt svar? 34 miljoner kronor. Så mycket pengar finns det över till sommarlovskortet. Moderaterna – gör om, gör rätt.

Anna Sehlin (V)