Debatt. .

2019-10-09 04:00
”Rapporten är skriven för att skrämma de som har vågat yttra kritik mot Turkiets president Erdogan”, skriver debattörerna.  Foto: Darko Vojinovic/TT/AP
”Rapporten är skriven för att skrämma de som har vågat yttra kritik mot Turkiets president Erdogan”, skriver debattörerna.
Puffetikett
Dagens ETC

Låt oss syna Erdogans kort

Olof Palme mördades av PKK. I alla fall om man ska tro den ­senaste rapporten från den turkiska tankesmedjan SETA. Tro inte på det. Rapporten är regimens verktyg i kampen mot oppositionella. Det skriver Kadir Kasirga och Anders Östberg,socialdemokrater i riksdagen.

Tro inte på resten av rapporten heller. Tankesmedjan är nära kopplad till den turkiska regimen och deras arrangemang brukar ofta besökas av AKP-ministrar och andra höga företrädare. I rapporten listas så kallade svenska PKK-sympatisörer. Flera kända namn och politiker i Sverige är omnämnda, bland annat försvarsministern, Peter Hultqvist och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.

Rapporten är slarvigt skriven och innehåller faktafel. Då får man ställa sig frågan, är rapporten skriven för att upplysa allmänheten om eventuellt farliga personer som nästlat sig in i Sverige och övriga EU? Svaret är nej. Rapporten är skriven för att skrämma de som har vågat yttra kritik mot Turkiets president Erdogan.

Alla som kritiserar Turkiets alltmer desperata regim eller samarbetar med organisationer som för den kurdiska minoritetens talan är enligt regimen terrorister eller islamofober.

Det organisationer nära turkiska styrande AKP gör är att skrämmas men också ett försök att flytta fokus från Turkiets stora problem med en sämre ekonomi och många politiska fångar.

Vanliga kriterier för att ett land ska bedömas vara demokratiskt är att landet har ett civilsamhälle med föreningar, fri press som kan granska makten, en fungerande politisk struktur med olika politiska partier, fria och offentliga val, en lagstiftande församling och framförallt en rättstat där lagarna är lika för alla.

HDP-medlemmar förföljs systematiskt av myndigheter och flera av deras parlamentsledamöter band andra tidigare medordföranden Selahattin Demirtas och Figen Yuksekdag är frihetsberövade i dag och riskerar horribelt långa fängelse­straff. Förutom de straff de redan har fått. Det dröjde inte mer än fem månader förrän borgmästarna i Diyarbakir, Van och Mardin blev avsatta med order från Ankara.

I dagarna blev en annan oppositionsledare, Canan Kaftancıoglu dömd till 10 års fängelse för spridning av terrorpropaganda och förolämpning av president Erdogan. Canan Kaftancıoglu anses vara arkitekten bakom oppositionens seger i ­kommunvalet som hölls i våras. Hon är ordförande för Chp:s partidistrikt i Istanbul. Medan regimen fängslar de oppositionella i landet försöker den också att skrämma kritikerna i utlandet till tystnad genom att anklaga de som terroristanhängare.

Det här är ett nytt sätt att agera för regimer som är känsliga för kritik. Därför måste rapporter som dessa dras fram i ljuset. Precis som troll spricker de då.
///

Anders Österberg (s)

riksdagsledamot
och ledamot
i utrikesutskottet

Kadir Kasirga (s)

riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden