Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt inte sociala klyftor och orättvisor växa när vi ställer om klimatet

Bild: Foto: Janerik Henriksson / TT

Dagens ETC.

DEBATT:Vi, fackföreningar, hyresgäster, välfärdsgrupper och klimataktivister har därför gått samman i en välfärdsallians för att söka förena klimatansvaret med en solidarisk jämlikhetskamp för trygghet, välfärd och klimaträttvisa.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Klimatomställning och rättvisa hör ihop! När vi och vår omvärld nu måste öka takten med ansvarsfulla klimatåtgärder för att människor och artrikedom alls ska ha en framtid, kan vi inte låta sociala klyftor och orättvisor växa. Då kan vi vara säkra på att omställningen möts av misstro och misslyckas. Klimatomställningen ska tvärtom gå hand i hand med en solidarisk och jämlik samhällsutveckling.

Jämför exempelvis en desperat person som måste köra en mil för att tjäna femtio kronor extra för tak över huvudet, med en extremt rik person som använder privat jetflyg. Denna vanvettiga ojämlikhet är dålig för klimatet. En rimlig jämlikhet är också viktig för demokratin.

Vi, fackföreningar, hyresgäster, välfärdsgrupper och klimataktivister har därför gått samman i en välfärdsallians för att söka förena klimatansvaret med en solidarisk jämlikhetskamp för trygghet, välfärd och klimaträttvisa.

Vi lägger oss inte i riksdagstaktiker, men vänder oss mot Januariavtalets inriktning på att försvaga arbetsrätten, införa marknadshyror, sänka ingångslöner och minska skatterna för höginkomsttagare och företag. Istället ska vi gå motsatt väg genom jämlik välfärds- och bostadspolitik, stärkt anställningsskydd och upprustad gemensam välfärd.

Vi behöver starkare kollektivavtal och fackliga rättigheter, och vänder oss mot utökade undantag i turordningsreglerna. En bra bostad till rimlig hyra ska vara en social rättighet, allmännyttan behöver byggas ut – inte säljas av. Vi behöver skatt efter bärkraft och en pension att leva på – inte ännu mer skattefrihet för de rikaste. Massiva investeringar i omedelbar klimatomställning kan inte förenas med sänkta skatter för de välbeställda.

Idag, torsdag den 16 maj manifesterar vi för både klimatkrav på nollutsläpp och ökad solidarisk jämlikhet. Vi gör det också som ett stöd för den nya globala skolstrejken för klimatet veckan efter som samlar miljonuppslutning världen över.

Nu finns ingen tid att förlora. Varken klimatet eller jämlikheten kan vänta.
//

Karin Åkersten

ordförande Seko Stockholm

Simon Safari

ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm

Samuel Jarrick

talesperson för Klimataktion

Janine OKeeffe

medlem Fridays for future, Parents for future