ETC Uppsala

Debatt: Låt inte mensen förstöra flickors framtid!

Plan International Sveriges ungdomsråd vill uppmärksamma mensen i och med FN:s internationella flickdag som var i går. Bild: Privat
Plan International Sveriges ungdomsråd vill uppmärksamma mensen i och med FN:s internationella flickdag som var i går. Bild: Privat

ETC Uppsala. Varje dag har runt 800 miljoner flickor och kvinnor i världen mens, men förutsättningarna för att kunna hantera den ser olika ut. Det här är en fråga som Plan International Sveriges ungdomsråd vill belysa med tanke på FN:s internationella flickdag som var i går.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.

Vad många inte vet är att mens i flera länder är ett hot mot flickors framtid och deras drömmar. När flickor får sin första mens anses de som kvinnor och deras sexualitet ska därmed kontrolleras. Detta innebär i många fall att flickans drömmar om en bra framtid stannar här. Mensen leder i stället till avbrutna studier, barnäktenskap och tonårsgraviditeter.

VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning

Risken för att få infektioner och sämre hälsa ökar när en flicka får mens då det i många länder råder brist på rena toaletter och hygieniska mensskydd. Allt detta framför allt på grund av tabun kring mensen, och myterna och okunskapen kring den. 

Trots allt detta är mens en fråga som prioriteras bort. Därför vill vi uppmana politiker och ledare att satsa på frågan om mens som en utvecklingsfråga. För gör man det skulle det inte bara ha en positiv påverkan på en flicka som individ utan också för hela hennes samhälle. 

Genom att bryta tabun kring mens, som har legat som en tjock dimma över hela världen, kan vi se till att flickor får stanna kvar i skolan och i förlängningen kunna bestämma över sina egna liv och leva fria från diskriminering. Att flickor får avsluta sina studier har i förlängningen en positiv påverkan på ett lands ekonomi och är ett stort steg mot en mer jämställd värld. Mensen ska inte vara ett hot för flickor och deras framtid! Alla vinner på jämställdhet. Flickors framtid är allas framtid.