Debatt. .

2019-03-28 04:00
”Från Bromma är 12 av 15 avgångar inrikesflyg. Ett flertal av dem går dessutom till platser som lätt kan nås med tåg, såsom Göteborg och Malmö. Det är fullkomligt absurt i ett läge där vi akut behöver minska de klimatfarliga utsläppen”, skriver debattören Foto: Lars Pehrson / SVD / TT
”Från Bromma är 12 av 15 avgångar inrikesflyg. Ett flertal av dem går dessutom till platser som lätt kan nås med tåg, såsom Göteborg och Malmö. Det är fullkomligt absurt i ett läge där vi akut behöver minska de klimatfarliga utsläppen”, skriver debattören
Puffetikett
Dagens ETC

Lägg ner Bromma flygplats – och bygg inte ut Arlanda

Lägg ner Bromma flygplats och bygg inte ut Arlanda, skriver Rikard Warlenius i en debattartikel.

I Stockholm har vi möjlighet att minska vår klimatpåverkan genom att lägga ner Bromma flygplats. Därför har Vänsterpartiet i Stockholms stad återigen föreslagit till Stockholms kommunfullmäktige att så snart som möjligt lägga ner flygplatsen. Men att bara lägga ner Bromma räcker inte – Arlanda bör inte heller byggas ut och flygtrafiken måste drastiskt minska.

I veckan avslöjade Dagens ETC sprickan i regeringen som handlar om att bygga ut Arlanda för att kunna lägga ner Bromma flygplats. Miljöpartiet sägs ha svårt att acceptera en utbyggnad. Det är välkommet, inget grönt parti kan ställa sig bakom en utökning av flygtrafiken.

I Stockholms stad har vi möjlighet att minska vår klimatpåverkan genom att lägga ner Bromma flygplats. Från Bromma flygplats är 12 av 15 avgångar inrikesflyg. Ett flertal av dem går dessutom till platser som lätt kan nås med tåg, såsom Göteborg och Malmö. Det är fullkomligt absurt i ett läge där vi akut behöver minska de klimatfarliga utsläppen.

Lyckligtvis minskade inrikesflyget något under förra året, men långt ifrån tillräckligt. Det alla politiker måste förstå är att om nedläggningen av Bromma flygplats ska få effekt för klimatet så kan vi inte samtidigt bygga ut flygtrafiken bara några kilometer bort – på Arlanda.

FN:s klimatpanel presenterade förra året en rapport om den globala uppvärmningen, som konstaterade att det tidigare 2-gradersmålet måste skärpas till maximalt 1,5 grader om katastrofala konsekvenser ska kunna undvikas. Det här betyder att vi ännu snabbare måste ställa om och drastiskt minska vår klimatpåverkan. Det betyder i praktiken att stora utsläppsbovar, som till exempel flyget, måste minska. Samtidigt måste vi bygga ut mer klimatvänliga resesätt, till exempel tåg.

Trots att vi vet att vi akut behöver ställa om så konstaterade Naturvårdsverket så sent som förra året att flygets klimatpåverkan är stor och ökande. Vi fortsätter flyga och utsläppen fortsätter förvärra klimatförändringarna. Och konsekvenserna av det här har vi redan fått en försmak av. I somras såg vi stora skogsbränder och extremhetta över Sverige. Minskar vi inte utsläppen snabbt kommer det bara bli värre, både i Sverige och i världen.

Att en utbyggnad av Arlanda ens diskuteras visar på hur lite vissa politiker bryr sig om och förstår sig på allvaret i klimatfrågan. De mer än 1,4 miljoner ungdomar som skolstrejkade för klimatet skulle ha mycket att lära betongpartierna.

Flygtrafiken och dess utsläpp behöver minska, inte bara flyttas. De klimatfarliga utsläppen håller sig inte inom kommungränser. Lägg ner Bromma flygplats – och bygg inte ut Arlanda.

Rikard Warlenius 
Klimatpolitisk talesperson Vänsterpartiet Stockholms stad