Debatt

Debatt: Lägga budget med SD är en rasistisk handling

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, och ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter den 5 oktober.
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, och ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter den 5 oktober. Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC. SD är öppna med att de vänder sig emot mångkultur och ett samhälle som tillåter att människor är olika. Det går Moderaterna med på när de ­samarbetar med SD. Ett budgetsamarbete innebär då att M släpper fram politik med rasistiska konsekvenser, skriver Teysir Subhi och Farida al-Abani, partiledare Feministiskt initiativ.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Teysir Subhi, partiledare Feministiskt initiativ, och Farida al-Abani, partiledare Feministiskt initiativ.

Förra måndagen förklarade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson varför han inte ville ha med Sverigedemokraterna i en M-ledd regering:

”Det krävs dokumenterad erfarenhet för att kunna samarbeta väl” för att kunna sitta i en regering tillsammans. ”SD har inte det, det finns ingen som har samarbetat med dem.”

Men bara en dag hann gå innan det som Kristersson ville ha ­plötsligt fanns.

Redan dagen därpå släppte ­nämligen Moderaterna själva tillsammans med SD och KD en gemensam budget, och i Aktuellt sa M:s ekonomiskpolitiska tales­person Elisabeth Svantesson:

”Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill samarbeta med Sverige­demokraterna, och nu visar vi att vi kan göra det.”

Svantesson sa också där hon stod tillsammans med Jimmie Åkesson och Ebba Busch att den gemensamma budgeten “är ett första steg för att få ordning på Sverige”.

Vips är argumentet mot att inkludera SD i en regering bortblåst av samma parti som just fram­hållit det. Så hur länge kommer det dröja innan Moderaterna och Krist­demokraterna återigen ändrar sig och visst vill ha Sverigedemokraterna med i en regering?

Någon månad? Fram till i vår?

Tre saker är säkra.

Den första är att när Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de inte kommer samarbeta med SD är det bara en tidsfråga innan de kommer göra just det. Det har de visat förut, och att göra ett sådant uttalande som Kristersson gjorde samtidigt som den gemensamma budgeten färdigställts visar på en oerhörd arrogans mot väljarna.

Nu återstår att se vilka ytterligare former samarbetet tar sig.

Den andra är, för att parafrasera Moderaternas egen retorik, att en röst på Moderaterna eller Krist­demokraterna är en röst på Sverige­demokraterna.

Enligt Ulf Kristersson ”genomförs borgerlig politik bäst i en borgerlig regering”, och frågan är då om rasistisk politik också genomförs bäst med hjälp av ett nationalistiskt, socialkonservativt och nationalkonservativt parti med nazistiska rötter?

En rasist kallar sig inte rasist. Rasism kallas inte rasism av de som utövar den. Däremot kan rasism definieras utifrån de konsekvenser som handlingar skapar, istället för utifrån påstådd avsikt eller hur den som utför handlingen vill beskriva denna. Och det måste göras. Vi får aldrig tillåta att rasism normaliseras.

Sverigedemokraterna är tydliga med vilka som inkluderas i deras Sverige: en homogen grupp med samma språk, religion, identitet och härkomst. SD är öppna med att de vänder sig emot mångkultur och ett samhälle som tillåter att människor är olika. Det går Moderaterna med på när de samarbetar med SD. Ett budgetsamarbete innebär att M släpper fram politik med rasistiska konsekvenser. Budgetsamarbetet blir då en rasistisk gärning.

Det tredje säkra faktumet är att Feministiskt initiativ aldrig kommer stödja eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Vi står fast och vi står kvar vid den antirasistiska feminism som är kärnan i vår existens som parti. Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra och vi lovar att aldrig behandla dem som ett sådant.

Inför valet 2022 vill Feministiskt initiativ se en bred vänster kraft­samla. Oavsett vilka som hamnar i regeringsställning behövs en gemensam opposition mot rasism och ett gemensamt strävande efter ett hållbart, jämlikt och jämställt samhälle med plats för mångfald i regnbågens och världens alla färger.

Teysir Subhi, partiledare Feministiskt initiativ, och Farida al-Abani, partiledare Feministiskt initiativ.