Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kvinnor riskerar bröstcancer i onödan

Bild: Gerry Broome, TT/AP

Dagens ETC. Kvinnor riskerar bröstcancer helt i onödan. De klimakterieproblem som vi upplever skulle vi kunna slippa, utan att riskera bröstcancer.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Klimakterieproblem kan vara allvarliga och är för många kvinnor en mycket stor belastning. Vi lever betydligt längre än våra förmödrar och det innebär att vi lever många år i klimakteriet, det kan vara mellan 5-15 år. Under denna tid lider många av oss av stora sömnproblem, väcks av illamående och värmevallningar, en del 1-2 gånger i timmen under natten, varje natt, och ligger sedan, om det finns minsta lilla stresspåslag i vardagslivet, vakna och ältar problem.

Därtill drabbas vi av hjärnstopp, huvudet slutar att fungera. Istället för ett instrument för analytisk förmåga med energi att sammanfatta komplexa samband, känns hjärnan som en sten. Vi drabbas också på grund av klimakteriet av depressiva tankar, en svartsyn som uppstår utan påtaglig anledning, det påverkar hela livet. Många har det mycket värre än så, med extrema svettningar varje gång vallningarna kommer, dag som natt, och allvarlig depression som leder till sjukskrivning och självmord.

Det finns en väg ur detta helvete och det är medicin i form av östrogen och progesteron. Tar man medicinen mår man som vanligt. Man är alltså fullständigt normal. Man sover. Man är glad. Hjärnan fungerar.

Problemet är att i Sverige får vi kvinnor inte automatiskt det östrogen och det progesteron som hjälper oss genom 5-15 års klimakterium utan att riskera bröstcancer. Om vi inte själva är pålästa får de flesta av oss syntetisk östrogen och progesteron utskriven, och det kan vi enligt forskning bara ta upp till fem år utan att riskera bröstcancer. Sedan får vi lida. Under den period i livet då vi är mest välutbildade och erfarna och kan ge samhället enormt mycket tillbaka inom våra professioner och på ett personligt plan. Då ska vi alltså på grund av sömnproblem och depression tvingas leva i dvala, bara för att svenska politiker och andra beslutsfattare inte sätter sig in i forskningsresultat som finns runtom i värden. De skulle kunna verka för att alla kvinnor erbjuds mediciner som inte riskerar att ge bröstcancer, nämligen bioidentisk östrogen och progesteron.

Det finns alltså forskningsstudier som visar att bioidentiskt östrogen och progesteron är säkert för oss kvinnor att använda. I Sverige finns det bioidentiskt östrogen att skriva ut men skillnaden mellan syntetiskt och bioidentiskt östrogen informerar de flesta gynekologer inte om ifall man inte frågar. Och det finns inte bioidentiskt progesteron. Gynekologer kan dock redan nu skriva ut bioidentiskt progesteron om de ansöker om licens för det hos läkemedelsverket, vilket är enkelt att göra via internet.

Nämnas bör att det är viktigt även av andra anledningar än de som sägs ovan att vi tar östrogen och progesteron under klimakteriet. Detta eftersom det enligt forskning minskar risken mycket för tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, propp i vaderna och depression. Alltså väldigt vanliga sjukdomar.

Vi kvinnor måste alltså i nuläget själva kräva att gynekologer skriver ut bioidentisk östrogen och progesteron. Vilket det inte är säkert att vi lyckas med eftersom många gynekologer inte är pålästa. Det behövs politiska beslut för att det ska bli vardag att alla kvinnor erbjuds det automatiskt. Med bioidentiskt östrogen och progesteron kan vi leva länge och må bra, utan att riskera bröstcancer, och dessutom minska risken för andra vanliga sjukdomar.

Om du vill påverka, skriv gärna under detta upprop för kvinnors rätt till hormoner som inte ökar risken för bröstcancer.