Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kolbrytning må vara laglig, men den är inte legitim

Fler än 8 000 personer deltog i de ickevåldsliga civil olydnad-aktionerna mot kolkraften under klimataktionen Ende Gelände i Tyskland.
Fler än 8 000 personer deltog i de ickevåldsliga civil olydnad-aktionerna mot kolkraften under klimataktionen Ende Gelände i Tyskland. Bild: Bild: Privat

Dagens ETC.

Då dag­brottet expanderar och hotar flera av de byar som omger det var stödet från byborna mycket stort.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Läget är akut och vi måste ställa om snabbt och storskaligt. Ingenting har lyckats förrän utsläppen minskar. Det skriver några av deltagarna i klimataktionen Ende Gelände, som stängde ner en tysk kolgruva i två dagar.

Nyligen hölls klimataktionen Ende Gelände i Tyskland. Fler än 8 000 personer deltog i de ickevåldsliga civil olydnad-aktionerna mot kolkraften.

Deltagarna har olika bevekelsegrunder och fokusfrågor. Uppskattningsvis ett par hundra svenskar var på plats. I vängruppen Preventiva Skogsbrandsbekämparna, PSBB, var vi sex personer som vill belysa kopplingen mellan utvinningen av fossila bränslen och skogsbränder.

Parisavtalet innebär att värld­ens länder ska hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och sikta mot 1,5 grader. Tyvärr garanterar de nationella löften som gjorts inte alls att uppvärmningen håller sig inom gränsvärdena. FN-organet Metrologiska världsorganisationen summerade nyligen de nationella målen och beräknade att de sammanräknade kommer att leda till en temperaturökning på minst 3 grader – om de hålls.

Klimatkrisen förväntas göra skogsbränderna fler och mer intensiva. Enligt FN:s klimatpanel IPCC leder klimatförändringarna bland annat till en uttorkning av Amazonas­bäckenet med skogsbränder och avskogning som följd.

I det med Sverige jämförbara kanadensiska barrskogsbältet är skogsbränderna under den senaste tioårsperioden 2,5 gånger vanligare än under den föregående tioårs­perioden. Bränderna har också blivit mer intensiva och ofta krävs hjälp från ett väderomslag för att bränderna ska stoppas. Förra årets bränder i Sverige riskerar bli ett vanligt inslag under sommaren.

Med bakgrund av klimatkrisens faktum och dess allvarliga konsekvenser, där skogsbränder är en av flera, så deltog vi i vängruppen Preventiva Skogsbrandsbekämparna i aktionerna som blev väldigt lyckade.

Sammanlagt beräknas 2 000 personer ha tagit sig ner i dag­brottet och/eller blockerat spåren som leder från dagbrottet till kraftverket. Blockaden varade i nästan två dygn och tvingade kraftverket att gå ner på sparlåga. Vi blockerade tillsammans med många andra svenskar och klimatengagerade av andra nationaliteter en platå i dagbrottet. Under blockaden stod arbetet i brottet helt still. Då dagbrottet expanderar och hotar flera av de byar som omger det var stödet från byborna mycket stort. Förutom leenden, glada tillrop och applåder bjöd de demonstranterna på vatten och mat. En lokal pizzabagare gav det förbipasserande demonstrations­tåget ett 60-tal pizzor.

Preventiva Skogsbrandsbekämparna var del av en större sektion som från det tillfälliga tältlägret tog sig till fots större delen av de tre och en halv milen till gruvan. Marschen tog över ett dygn och inkluderade en övernattning under bar himmel utanför byn Keyenberg. En andra natt tillbringades i gruvan. Stämningen var god bland deltagarna, men det kändes surrealistiskt att det massiva hål vi befann oss i tidigare var fyllt av kol – som nu bränts upp och finns kvar i atmosfären.

Läget är akut och vi måste ställa om snabbt och storskaligt. Ingenting har lyckats förrän utsläppen minskar. Där är vi inte än. Kolbrytning må vara laglig, men den är inte legitim.

00:00 / 00:00